GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Hassan Fathy: Doodle του αρχιτέκτονα των φτωχών που μετακόμισε στην Αθήνα

Tη μνήμη του διάσημου Αιγύπτιου αρχιτέκτονα, Hassan Fathy , τιμά σήμερα η Google που του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή ...


Tη μνήμη του διάσημου Αιγύπτιου αρχιτέκτονα, Hassan Fathy, τιμά σήμερα η Google που του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 117 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Hassan Fathy γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 23 Μαρτίου 1900 και έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές μεθόδους του, σεβόμενος πάντα την παράδοση. Ήταν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα με πολλά ταλέντα. Από μηχανικός, μουσικός μέχρι ποιητής και εφευρέτης, σχεδίασε τουλάχιστον 160 ξεχωριστά έργα, από σχολεία, θέατρα μέχρι και χώρους λατρείας και αναψυχής.

Οι μελέτες του Fathy για αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτιρίων 

O Hassan Fathy ερεύνησε αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτιρίων ενώ συνήθιζε να εργάζεται με παραδοσιακά υλικά, όπως λάσπη και χώμα ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στην τεχνική της παγίδευσης του αέρα έτσι ώστε να υπάρχει ένας φυσικός κλιματισμός στο εσωτερικό του σπιτιού. Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Fathy είχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινότητας να φροντίζει τον εαυτό της.

Το έργο του Hassan Fathy εντός και εκτός Αιγύπτου ενέπνευσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να βρουν πρωτοποριακούς τρόπους με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και τα τοπικά αγαθά. Ήταν πεπεισμένος ότι η Αίγυπτος μπορούσε να κοιτάξει στο παρελθόν για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο μέλλον.

Το 1957, απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με διεθνείς σχεδιαστές. Στο Κάιρο επέστρεψε το 1963 όπου έζησε και εργάστηκε για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Hassan Fathy πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση