GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς αυξάνει το ασφαλιστικό κόστος η κατάργηση του Obamacare

Η διαμάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για την αντικατάσταση του προγράμματος άρχισε το 2010, με την ψήφισή του, εν...


Η διαμάχη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για την αντικατάσταση του προγράμματος άρχισε το 2010, με την ψήφισή του, ενώ από τότε, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξαν την κατάργησή του, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν για χρόνια να βρουν μια κοινή πορεία δράσης γύρω από ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αντικατάστασης του.

Με την κατάθεση μίας πρότασης τώρα στο τραπέζι, η τύχη του Obamacare είναι αβέβαιη, παρά το γεγονός του πολιτικού ελέγχου τόσο της Γερουσίας, όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί η θέση του Ντόναλντ Τραμπ για πολλές από τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος.

“Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση των επιλογών πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας με προσιτό οικονομικό κόστος για τον αμερικανικό λαό,” ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την αντικατάσταση του Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήριζαν το Obamacare μια υπέρβαση στην άσκηση της ομοσπονδιακής εξουσίας, ενώ ο Τραμπ το έχει προσωπικά χαρακτηρίσει “καταστροφή.” Οι επικριτές του εντόπιζαν την άσκηση της κριτικής τους, στις κυρώσεις που προβλέπονταν για όσους αρνούνταν να αγοράσουν υπηρεσίες ασφάλειας για την πρόσβασή τους στις δομές υγείας.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει την άμεση αναστολή της επιβολής κυρώσεων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο υποστηρίζουν ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων θα βλάψει τους Αμερικανούς αυξάνοντας το οικονομικό κόστος της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών.

Ωστόσο, το πρόγραμμα Obamacare είναι δημοφιλές σε αρκετές πολιτείες, ακόμη και σε αυτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς έγινε δυνατή η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι ήταν προηγουμένως ανασφάλιστοι. Η εφαρμογή του Obamacare στιγματίστηκε από την αύξηση των ασφαλίστρων για την υγεία, προκαλώντας μεικτές αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητά του. Περίπου το 50% των 20 αυτών εκατομμυρίων ανασφάλιστων απέκτησαν ασφαλιστική κάλυψη από την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος στους φτωχούς (Medicaid program). Η πρόταση που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπει τον τερματισμό της επέκτασης εφαρμογής του προγράμματος για τους φτωχούς, την 1η Ιανουαρίου του 2020, θέτοντας οροφή στα διαθέσιμα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων, μερικοί Γερουσιαστές εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους ότι το προσχέδιο του νόμου δε θα καλύπτει αυτούς που έλαβαν ασφαλιστική κάλυψη από το Medicaid και για την τύχη που θα έχει η πρόταση αυτή στη Γερουσία. Αρκετοί συντηρητικοί εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών ως κινήτρου για την αγορά ασφαλιστικών πακέτων, καταργώντας το σημερινό καθεστώς χορήγησης επιχορηγήσεων επί τη βάσει του εισοδήματος για την αγορά ασφαλιστικών καλύψεων, όπως προβλέπει το Obamacare.

Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων συμβαδίζουν επίσης με δύο προτάσεις στις οποίες συμφωνεί ο Τραμπ. Οι ασφαλιστές δε θα μπορούν ν΄ αρνηθούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όσους έχουν (ήδη) αγοράσει ασφαλιστικά πακέτα, αλλά και να αυξήσουν το οικονομικό κόστος για τις καλύψεις που (ήδη) έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα, θα επιτρέπεται για τους ενήλικες άνω των 26 ετών να παραμένουν στα ασφαλιστικά πακέτα των γονιών τους.

Επίσης, προβλέπεται η διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου οι αμερικανικές πολιτείες να προχωρήσουν στην οργάνωση προγραμμάτων υγείας για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας στους χρόνια πάσχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση