GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία... χαίρεται που πήγε φυλακή!

Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, η σύλληψη του οποίου αποτέλεσε νέα πηγή έντασης στις...


Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, η σύλληψη του οποίου αποτέλεσε νέα πηγή έντασης στις σχέσεις Άγκυρας – Βερολίνου, υπογράμμισε με γραπτό του μήνυμα ότι οι συνθήκες κράτησής του βελτιώθηκαν αισθητά έπειτα από την μεταφορά του από ένα αστυνομικό κελί στην φυλακή.

Ο Γιουτζέλ, με διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, προφυλακίστηκε την Δευτέρα, με κατηγορίες για διασπορά προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους. Αρχικά είχε τεθεί υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε «δυσανάλογα σκληρή» την απόφαση προφυλάκισης του Γιουτζέλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.

«Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά αισθάνομαι σαν να κέρδισα έστω ένα μέρος της ελευθερίας μου. Φως της ημέρας! Καθαρός αέρας! Πραγματικό φαγητό! Τσάι και καφές! Κάπνισμα! Εφημερίδες! Ένα κανονικό κρεβάτι!», υπογράμμισε ο Γιουτζέλ σε ένα χειρόγραφο σηµείωµά του που έγραψε απευθυνόμενος σε φίλους και υποστηρικτές του, το οποίο και δημοσίευσε σήμερα η Die Welt.

Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, η μεταφορά του σε μια πραγματική φυλακή σήμανε επίσης ότι έχει πρόσβαση σε τουαλέτα όποτε χρειαστεί και πρόσθεσε πως μοιράζεται μια κουζίνα και μια αυλή με μερικούς άλλους πολιτικούς κρατουμένους.

«Παρόλο που μου στέρησαν την ελευθερία μου, η έρευνα και οι απόψεις του δικαστηρίου συνεχίζουν να μου προκαλούν γέλιο», έγραψε ο Γιουτζέλ.

Ο δημοσιογράφος συνέταξε το σημείωμά του όταν οι δικηγόροι του τον επισκέφτηκαν στην φυλακή Μετρίς της Κωνσταντινούπολης. Μεταφέρθηκε έπειτα στην φυλακή Σιλιβρί, στην οποία επικρατούν παρόμοιες συνθήκες, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συγκάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί κατά της προφυλάκισης του ανταποκριτή, ενώ την περασμένη εβδομάδα 166 Γερμανοί βουλευτές, με ανοιχτή επιστολή τους, ζήτησαν την «τάχιστη» αποφυλάκιση απελευθέρωση του.

Η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση του Γιουτζέλ και επιθυμεί πρόσβαση των προξενικών αρχών σε αυτόν και σε άλλους πέντε Γερμανούς υπηκόους που τελούν υπό κράτηση, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε παράλληλα σήμερα ότι ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε μια εκδήλωση στην Γερμανία αύριο Πέμπτη, δίνοντας μια ευκαιρία για απευθείας συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών σχετικά με την τύχη του Γιουτζέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση