GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Wieser: Η Ευρώπη είναι πραγματικά ένας πολύ προβληματικός χώρος

Στη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη, μετά την ενίσχυση των οικονομικών σε ασιατικά κράτη ή σε κράτη της Λατινικής Αμερικής, γεγ...


Στη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη, μετά την ενίσχυση των οικονομικών σε ασιατικά κράτη ή σε κράτη της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που προκάλεσε μία ετερογενή Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Euro Working Group Thomas Wieser, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης 

«Η Ευρώπη είναι πραγματικά ένας πολύ προβληματικός χώρος και η αντίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει ένα πολύ μπερδεμένο ερώτημα. Οι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του Brexit για περισσότερη κυριαρχία και φιλελεύθερη εμπορική πολιτική. Όταν το Ηνωμένο βασίλειο εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε που μπαίνει όμως. Υπάρχει μία ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να αποκτήσει απόλυτη αυτονομία με φιλελεύθερη πολιτική και μία ομάδα που θέλει να προστατέψει τις θέσεις εργασίας με προστατευτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Wieser. 

Αναφερόμενος στον παράγοντα της μετανάστευσης, ανέφερε ότι διαδραμάτισε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Ζούμε σε μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και πρόσφατα είχαμε μία ψηφοφορία μεταξύ συναδέλφων», τόνισε. 

«Υπάρχει μία αισιόδοξη προσέγγιση ότι θα επιστρέψουμε σε αυτά που ξέραμε, ωστόσο η χαμηλή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα θα είναι μαζί μας», συμπλήρωσε ο Thomas Wieser. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πλέον εκείνη το πρόβλημα των αναπτυγμένων χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα προέρχονται από την ανάπτυξη και την εξάπλωση της τεχνολογίας. 

«Το πρόβλημα δεν είναι η παγκοσμιοποίηση αλλά η τεχνολογία» 

«Πριν από δύο χρόνια γνώριζα ότι πολλά από τα προβλήματα με πιο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ιταλία, προέρχονται από την παγκοσμιοποίηση και το πώς αντιδράει κανείς σε αυτήν. Κι ότι με ενίσχυση της απασχόλησης, ρεαλιστικά, μπορεί κάποιος να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ωστόσο αρχίζω να πιστεύω ότι το 80% του προβλήματος είναι τεχνολογία και μόνον 20% παγκοσμιοποίηση. Υπάρχει μεταστροφή όπου η τεχνολογία μεταθέτει τις θέσεις των ανθρώπων πολύ γοργά». 

Η σύγκριση με το μοντέλο της Αμερικής 

«Το ερώτημα είναι τι κάνουμε. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στις ΗΠΑ. Η μέτρηση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων πολιτειών στις ΗΠΑ, διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ πιο έντονες σε σχέση με την Ευρώπη. Αλλά το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο στις ΗΠΑ είναι διαφορετικό. Λίγο πολύ τα ίδια πράγματα στην περιοχή του Μισισιπή και οπουδήποτε αλλού. Τούτο σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοκ τεχνολογίας στην Ευρώπη και σοκ παγκοσμιοποίησης. Τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης άλλαξαν και ωφελούν και τους πολίτες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο τους λευκούς που ασχολούνται με το εμπόριο. 

Έτσι, η Κίνα που δεν ήταν κυρίαρχη χώρα, εμφανίζεται διαφορετική. Έτσι πρέπει να συμβιβαστούμε σε έναν κόσμο όπου οι ανισότητες μεταξύ των ηπείρων μειώνονται. Αυτό όμως καθιστά τη ζωή στην Ευρώπη πιο δύσκολη. Είχαμε μία ομοιογενή Ε.Ε. μέχρι την προς ανατολάς διεύρυνση», σημείωσε ο πρόεδρος του Euro Working Group. 

Το news.gr βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στους Δελφούς. Παρακολουθήστε όλα τα θέματα, τις δηλώσεις και το παρασκήνιο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση