GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτά είναι τα καλύτερα ρεπορτάζ του 2016: Ποιοι πήραν φέτος Πούλιτζερ

Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο των Ηνωμένων Πολιτειών, που απονέμεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο  και που θεωρείτα...


Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο των Ηνωμένων Πολιτειών, που απονέμεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο  και που θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Τα Πούλιτζερ, δίνονται από το 1917 και πολύ συχνά μονοπωλούνται από τους συντάκτες έγκριτων εφημερίδων, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Ουάσινγκτον Ποστ ή η Wall Street Journal. Όχι σπάνια πάντως βραβεύονται και μικρότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η δουλειά των οποίων μπορεί να μην προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή σε εθνικό επίπεδο.
Στη φετινή τελετή υπογραμμίστηκε η βαρύνουσα σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία, που όμως αμφισβητείται εν μέσω του θορύβου περί των «ψευδών ειδήσεων» (fake news) - όρου που άλλοτε παρέπεμπε σε χαλκευμένες πληροφορίες, αλλά χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Τραμπ για να υποβαθμιστούν δημοσιεύματα επικριτικά για τον ίδιο.
Τα φετεινά βραβεία απονεμήθηκαν χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους της εφημερίδας The Washington Post, για την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και της εφημερίδας The New York Times, για την κάλυψη της εκστρατείας του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στο εξωτερικό με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με την επιτροπή που δίνει τα βραβεία να χαιρετίζει το θάρρος τους να γράψουν για δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κόσμου, παρά το όλο και πιο εχθρικό κλίμα για τα μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα New York Daily News και η ProPublica, μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, κέρδισαν εξάλλου το βραβείο δημοσιογραφικού έργου που υπηρέτησε τον πολίτη, για την κάλυψη των καταχρήσεων στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, που εκδίωκαν φτωχά μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους.
Βραβεύθηκε ακόμη ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) διότι έριξε φως στην υπόθεση των λεγόμενων Εγγράφων του Παναμά και τη χρήση φορολογικών παραδείσων από ισχυρούς για να φοροδιαφεύγουν.
Ο Έρικ Άιρ της Charleston Gazette-Mail (Δυτική Βιρτζίνια) έλαβε Πούλιτζερ για το ερευνητικό του έργο, καθώς αποκάλυψε μια επιδημία χρήσης οπιοειδών σε κομητείες της Πολιτείας όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θανάτων από υπερβολική δόση σε εθνικό επίπεδο τις ΗΠΑ.
Ενώ το προσωπικό της East Bay Times (Όκλαντ, Καλιφόρνια) έλαβε βραβείο για την κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος- μιας πυρκαγιάς στην οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πάρτι, καθώς η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.
Ο Ντέιβιντ Φάρενθολντ της Ουάσινγκτον Ποστ έλαβε το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας για ένα «υπόδειγμα διαφανούς δημοσιογραφίας», ανέφερε η επιτροπή που απονέμει τα Πούλιτζερ: ζήτησε τη βοήθεια των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην προσπάθειά του να βρει τις δωρεές του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθοεργίες.
Ο Φάρενθολντ διεξήγαγε έρευνα για τις ψευδείς δηλώσεις του τότε υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη γενναιοδωρία του όσον αφορά φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη, ανέδειξε τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών.
Η Πέγκι Νούναν της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, που είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τιμήθηκε για μια σειρά άρθρων της με τα οποία επέκρινε τον Τραμπ για την εκστρατεία που διεξήγαγε.
Ο ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ έλαβε βραβείο Πούλιτζερ για την κατηγορία φωτογραφιών «Έκτακτα Νέα» για το έργο του στην κάλυψη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση