GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης κατά όσων "υβρίζουν την Εκκλησία αναίτια και απρόκλητα"

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας,...


Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Αποστολή” και είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

“Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου, μία ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους, όπως είπε, εξαπολύουν επιθέσεις στην Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς στόχους τους.

“Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν "προοδευτικό" άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα, μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα ότι για τη Νέα Δημοκρατία η Εκκλησία υπήρξε πάντα ένας εθνικός εταίρος και ένας κοινωνικός σύμμαχος, ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος, και υπογράμμισε πως οι σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να είναι “σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους”. Γι' αυτό και, όπως επεσήμανε, “θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας”.

Φίλης: Ο Μητσοτάκης ποντάρει “στη Δεξιά του Κυρίου”

Για καιροσκοπική μετακίνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τονίζει στη δήλωσή του: “Πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Φέτος υπαναχωρεί, υιοθετώντας, μάλιστα, επιχειρήματα άκρως συντηρητικά και διχαστικά όπως αυτό που διατύπωσε κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο, ισχυριζόμενος ότι η ενδεχόμενη αλλαγή συνιστά “εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα””.

Ο Νίκος Φίλης αναρωτιέται: ““Εθνικό σφάλμα” μια υπερώριμη δημοκρατική αλλαγή που συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας; “Πολιτικό ολίσθημα” μια μεταρρύθμιση που μόλις πριν λίγους μήνες πρότειναν ακόμη και συνταγματολόγοι του ευρύτερου κεντροδεξιού φιλελεύθερου χώρου;”.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αφήνει αιχμές για την αλλαγή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς του καιροσκοπική μετακίνηση. Ο Νίκος Φίλης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κατανοούμε τους λόγους της καιροσκοπικής μετακίνησης του κ. Μητσοτάκη. Επιχειρεί να προσεταιριστεί τον χώρο της ακροδεξιάς. Ποντάρει στην περιβόητη “Δεξιά του Κυρίου”, ακολουθώντας την πεπατημένη του παλαιοκομματισμού που χρόνια τώρα ψηφοθηρεί σε βάρος των πιστών. Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται ξένος προς κάθε ιδέα προόδου και προς τον πολιτικό φιλελευθερισμό, ζηλωτής μόνο του κοινωνικού δαρβινισμού, δηλαδή, του νεοφιλελευθερισμού”.

Ο Νίκος Φίλης καταλήγει, σημειώνοντας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, να προτείνει τη διαμόρφωση διακριτών ρόλων στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, με σεβασμό στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, στην ιστορική πορεία και στο έργο της εκκλησίας και με ευθύνη για την ενότητα του λαού. Σε αυτόν τον δρόμο θα επιμείνουμε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση