GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΝΤ: Επείγουσα η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την Παρασκευή «επείγουσα» την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στ...


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την Παρασκευή «επείγουσα» την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο, επανέλαβε την αξίωσή του να υπάρξουν εκ των προτέρων δεσμεύσεις από την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και από τις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο διακρατούν οι Ευρωπαίοι.

«Είναι επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα και να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις, διότι (σ.σ. η καθυστέρηση) βλάπτει την ελληνική οικονομία. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μια νέα δόση του δανείου της ως τον Ιούλιο για την αποπληρωμή δόσεων του χρέους.

Ωστόσο, σημείωσε ο Τόμσεν, συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για το διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα θα κληθεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα αυτού του ύψους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξο. Ενώ, όσον αφορά την πτυχή του ελληνικού κρατικού χρέους, το ΔΝΤ αναμένει περισσότερες «διευκρινίσεις» για τον τρόπο που θα γίνει η ελάφρυνση την οποία έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι. Αν τα δύο ζητήματα αυτά διευθετηθούν το ΔΝΤ θα μπορέσει να έχει συμμετοχή στη χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως είχε γίνει το 2010 και το 2012, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο Τόμσεν έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες και πρόσθεσε ότι ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα «την επόμενη εβδομάδα».  «Παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος του Ταμείου, αναφερόμενος κυρίως σε δημοσιονομικά θέματα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε "βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους".

Ευτυχής και αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση αυτή. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση