GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινοτικός αξιωματούχος: "Δείχνει" την Αθήνα για την πολιτική απόφαση για συμφωνία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Ακόμα είναι τεχνικά πολύ εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση, δηλώνει στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος,...


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ακόμα είναι τεχνικά πολύ εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση, δηλώνει στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, αλλά επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την όποια απόφαση είναι πολιτικό, «δείχνοντας» προς την ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, η δε τρόικα, εξηγεί, μπορεί να ολοκληρώσει την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως “οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία”.

Για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup την Παρασκευή.

Το Eurogroup θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 και δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει παραπάνω, λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος της ημέρας, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και τις επικείμενες συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στη Μάλτα.

“Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια ανασκόπηση της προόδου, αν μπορώ να το πω, σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ πριν από ένα μήνα. Ακόμα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο”, είπε ο αξιωματούχος.

“Οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα τα στελέχη της τρόικας μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα, όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες”, σημειώνει.

“Το τεχνικό κομμάτι όμως μπορεί να κλείσει γρήγορα”, εξηγεί.

Σε σχέση με τα περιθώρια που υπάρχουν, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι “ο χρόνος είναι προβληματικός”, σημείωσε όμως ότι “οι διακοπές του Πάσχα δεν μας αφορούν” και επεσήμανε ότι “την επόμενη μετά βδομάδα όλοι θα πάνε στην Ουάσιγκτον, πολλοί νομίζουν ότι εκεί μπορούν να γίνουν κάθε είδους συζητήσεις αλλά αυτά τα λένε αυτοί που δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκεί ότι συζητήσεις θέλεις, οι συναντήσεις είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες”.

Επιπλέον ο κοινοτικός αξιωματούχος επεξήγησε με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως είπε, “δεν άλλαξαν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της”.

“Είναι σπέκουλα να συνδέουμε τη αξιολόγηση με τις εκλογές που συμβαίνουν εδώ και εκεί τον Οκτώβρη, όπως επίσης είναι σπέκουλα να μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών για τις πληρωμές τον Ιούλιο”, αναφέρει.

“Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη”, τόνισε.

“Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πως θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα”, σημειώνει. “Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το παρόν σενάριο για την ανάπτυξη στέκει , αλλά “αν υπάρξει καθυστέρηση τότε θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα”.

“Πρέπει να φέρουμε άμεσα πίσω τη βεβαιότητα”, στην ελληνική οικονομία είπε.

Σε σχέση με την έλευση Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις είπε “πως θα έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Θα δούμε τι θα βγει. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να τα λύσουμε”.

Τέλος ξεκαθάρισε πέραν πάσας αμφισβητήσεως ότι νέες απαιτήσεις της τρόικας δεν υπάρχουν, ενώ δεν θέλησε να κάνει πρόγνωση για το πως θα εκτελεστεί η διασπορά των μέτρων μετά το 2018.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση