GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προεδρικές στη Γαλλία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια εδάφη

Ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι γάλλοι κάτοικοι εξ...


Ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού--μεταξύ των οποίων και σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες όπως η Χαβάη-- μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο μιας διαδικασίας που μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων γάλλων ψηφοφόρων, υπάρχουν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική.

Οι ψηφοφόροι στη μικρό σύμπλεγμα νησίδων Σεν Πιερ και Μικελόν, νότια του καναδικού Νιουφάουντλαντ στον βόρειο Ατλαντικό, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα το πρωί.

Αυτοί ψηφίζουν νωρίτερα ώστε να μην επηρεαστούν από τα αποτελέσματα στην ηπειρωτική Γαλλία που αναμένονται αύριο το απόγευμα γύρω στις 1800 GMT.

Tα ψηφοδέλτια από τη σημερινή διαδικασία στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη θα παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι αύριο το απόγευμα αφού κλείσουν οι κάλπες στην ηπειρωτική Γαλλία.

Από τον πρώτο γύρο δύο από τους 11 υποψήφιους θα πάνε στον δεύτερο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Γαλλίας--σημαντικού μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η ψηφοφορία έχει τεράστια σημασία για το διεθνές πολιτικό κατεστημένο και τις αγορές καθώς δύο από τους τέσσερις υποψηφίους που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και η πολιτική τους μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον κεντρώο και φιλοευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν έχει δικό του κόμμα και είναι σχετικώς άγνωστος ως πολιτικός.

Οι τρεις κυριότεροι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θέλει να βγάλει τη Γαλλία από τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες και το ΝΑΤΟ και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, το όνομα του οποίου έχει αμαυρωθεί από το πρόσφατο σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση