GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο σκηνικό έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Τη στρατηγική της διαρκούς κλιμακούμενης έντασης επιλέγει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, αν και η ελλ...


Τη στρατηγική της διαρκούς κλιμακούμενης έντασης επιλέγει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, αν και η ελληνική πλευρά περίμενε σχετική ηρεμία μετά τις κάλπες.
Η Τουρκία βάφτισε τουρκικό έδαφος το Αγαθονήσι ενώ το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο επίκεντρο βρέθηκε η Τουρκία.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικρί Ισίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση και χαρακτήρισε το Αγαθονήσι τουρκικό έδαφος, ενώ επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Πιο συγκεκριμένα ο Τσελίκ δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, πως ο Έλληνας υπουργός δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί». Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Αγαθονήσι το Πάσχα, δήλωσε «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις».
Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για κατηγορηματική καταδίκη, αλλά και καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς του Αγαθονησίου.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται: «Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας». Τέλος, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση