GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΚΑΔΕΣ νεκροί και τραυματίες! Τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης...

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. H  έκρηξη σημειώθηκε στον σταθμό που βρίσ...

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.

H  έκρηξη σημειώθηκε στον σταθμό που βρίσκεται στην πλατεία Sennaya. Οι αρχές προχώρησαν στον αποκλεισμό της περιοχής και σε επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών. Οκτώ σταθμοί του μετρό έκλεισαν για το κοινό.
H NATC, εθνική επιτροπή ενάντια στην τρομοκρατία επιβεβαιώνει τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για δέκα νεκρούς και 50 τραυματίες, εκ των οποίων 22 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι στον τελικό απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.


Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε σε βαγόνι συρμού. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με σφαιρίδια ώστε να προκληθούν περισσότερα θύματα. Οι αρχές εντόπισαν στο σημείο έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.
Φωτογραφία του μηχανισμού ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter το τηλεοπτικό δίκτυο 5TV "Πέμπτο Κανάλι".



Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι "λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας" και πως η "διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο".

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε πως τα μέσα μεταφοράς έχουν διαταχθεί να μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες στον προορισμό τους. Η εκκένωση του μετρό έχει δημιουργήσει τεράστιο μποτιλιάρισμα. Ιδιωτικές εταιρείες ταξί της πόλης προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν του συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνηση τους Οι εταιρείες απευθύνθηκαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, στην Αρμόδια Επιτροπή Συγκοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης. Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πόλης εκτελούνται κανονικά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου.

Συγκεχυμένες πληροφορίες μιλούσαν νωρίτερα για για δύο εκρήξεις σε δύο βαγόνια σε διαφορετικούς σταθμούς του μετρό. Όπως διαπιστώθηκε τελικώς, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης.


Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Δείτε εικόνες από το σημείο:







Ο δράστης της επίθεσης;
Μια φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης πιθανώς να κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας του σταθμού. Τη φωτογραφία δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο Twitter το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV. Νωρίτερα πηγή του πρακτορείου Interfax είχε δηλώσει ότι οι κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να είχαν καταγράψει τον δράστη της έκρηξης.


Τρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές" και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.


Δήλωση Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. "Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα" είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.
"Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για δυστύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση" πρόσθεσε.









Οι εκκλήσεις του ISIS για χτυπήματα στη Ρωσία
Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Τα μηνύματα των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.
Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, ενώ, παράλληλα, δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.
Τηλέφωνο: 007812 3343586
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

Καλά στην υγεία τους Έλληνες μαθητές
Καλά στην υγεία τους είναι οι 23 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βέροιας που βρίσκονται σε εκδρομή στη ρωσική πόλη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών της έκρηξης.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι οι μαθητές βρίσκονταν την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη στο Τσάρσκογιε Σελό (Τσαρικό Χωριό), έξω από την πόλη.
Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι μίλησε με τον καθηγητή των παιδιών, κ. Θεοτοκίδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου, Αλ. Δρεσίδη και την επικεφαλής Νεολαίας, Ελ. Πεχλιβανίδου, προκειμένου να ελέγχονται όσοι βρίσκονται στα όρια της πόλης και να υπάρχει πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση