GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά και ασφαλιστικό

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη, Σίσσυ Σταυροπιερράκου Προσπάθεια περιορισμού του ποσοστού μείωσης των συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνει το 2...


Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη, Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Προσπάθεια περιορισμού του ποσοστού μείωσης των συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνει το 25% θα καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τότε οι μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα έφταναν το 40%.

Μάλιστα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα απαιτηθούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σενάριο που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες ως έσχατη λύση, ενώ ταυτόχρονα θα διαφυλαχτούν οι πολύ χαμηλές κύριες συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, επίσης της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που έχει διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό τους πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακόμη εξοικονόμηση 0,05% του ΑΕΠ θα προέλθει από το πάγωμα των αυξήσεων για τις νέες συντάξεις.

Εργασιακά

Ικανοποιημένη από την έκβαση των συζητήσεων στα εργασιακά εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Αντ1.

Συγκεκριμένα η υπουργός ανέφερε ότι το όριο των ομαδικών απολύσεις σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους θα διατηρηθεί στο 5%, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ο περιορισμός των 30 εργαζομένων το μήνα.

Ωστόσο θα καταργηθεί η προέγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και η αρμοδιότητα θα ανατεθεί πιθανότατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, αντίστοιχη πρόβλεψη, όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, υπάρχει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος- αποτελεί εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο (κατάργηση προνομίων συνδικαλιστών όπως οι άδειες), ενώ σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου δεν θα υπάρξει επαναφορά του λοκ άουτ. Όσον αφορά το καθεστώς προκήρυξης απεργίας η υπουργός ανάφερε "προς το παρόν δεν αλλάζει" , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο μέλλον.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση