GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί οι γυναίκες σεφ είναι λιγότερες από τους άντρες

Πόσες γυναίκες σεφ γνωρίζετε; Ίσως όχι τόσες πολλές όσοι είναι οι άντρες. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα βρίσκεται κατά κύριο λόγο...


Πόσες γυναίκες σεφ γνωρίζετε; Ίσως όχι τόσες πολλές όσοι είναι οι άντρες. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αντέχουν τα εξαντλητικά ωράρια της συγκεκριμένης δουλειάς, δεν έχουν Σαββατοκύριακα και αργίες και συνήθως συνεργάζονται με μία διαρκώς μεταβαλλόμενη ομάδα.
Οι τρεις παραπάνω λόγοι αιτιολογούν το γιατί δεν αποτελεί έκπληξη η απουσία τους από περισσότερες κουζίνες εστιατορίων ή ξενοδοχείων ανά τον κόσμο. Με δεδομένο το γεγονός ότι το προσωπικό κουζίνας εργάζεται για τουλάχιστον 70 ώρες την εβδομάδα, ξυπνώντας πολύ νωρίς το πρωί για να εφοδιαστεί με προϊοντα έως πολύ αργά το βράδυ.
Ο master chef, Fernard Point, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της γαλλικής κουζίνας, είχε πει κάποια στιγμή: "Μόνο οι άντρες έχουν την τεχνική, την πειθαρχία και το πάθος που μετατρέπουν τη μαγειρική σε τέχνη". Ωστόσο η συγκεκριμένη θέση ανήκει στο 1950, όταν η γυναίκα ήταν κυρίως νοικοκυρά. Ωστόσο όπως αναφέρει o Ιndependent, μόνο παρωχημένη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η συγκεκριμένη θέση και στη σημερινή εποχή. Το 2005 ο Gordon Ramsey, είπε: "Οι γυναίκες κατά παράδοση μαγειρεύουν κατ' οίκον, παρέχοντας την απαραίτητη σανίδα σωτηρίας με τα καθημερινά γεύματα που ετοιμάζουν. Οι άνδρες θεωρούνται οι επαγγελματίες του κλάδου και οι γυναίκες βρίσκονται στη σκιά τους ως ερασιτέχνες που μαγειρεύουν κυρίως για την οικογένεια και τους φίλους".

Λιγότερες από 2 στις 10 γυναίκες είναι σεφ
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται 250.000 επαγγελματίες σεφ και μόλις το 18,5% (46.000) από αυτούς, είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία για το 2016. Αντίστοιχα για το 2015 το ποσοστό των γυναικών σεφ ήταν 20,5% και το 2001 ήταν 48% (126.000).
Για το γεγονός δεν ευθύνεται η πτωτική πορεία του τομέα της εστίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή επί βρετανικού εδάφους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω για φαγητό, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 4.000 λίρες ανά έτος.
Ακόμα λιγότερες βραβευμένες με Michelin
Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αστέρια Michelin, η κατάσταση είναι ακόμα... χειρότερη. Τουλάχιστον 172 εστιατόρια έχουν έστω και ένα αστέρι Michelin στο ενεργητικό τους, αλλά μόλις 10 από αυτά έχουν επικεφαλής τους γυναίκες σεφ.
Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με αστέρι Michelin ήταν το 1998 η Tessa Bramley, η οποία έγινε επίσης γνωστή και για τα γλυκά που παρασκεύαζε. Ήταν επικεφαλής στο εστιατόριο Old Vicarage στο Sheffield, για σχεδόν 30 χρόνια.

Ωστόσο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ο αριθμός των γυναικών σεφ, είναι ακόμα μικρότερος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όταν μιλάμε για επικεφαλής σεφ εστιατορίων, δεν μιλάμε για τηλεοπτικούς σεφ είτε άνδρες, είτε γυναίκες. Μιλάμε για τους ανθρώπους, οι οποίοι επί πολλές ώρες την ημέρα βρίσκονται πάνω από την κουζίνα ενός καταστήματος για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που αυτή παρουσιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση