GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπό αυστηρή παρακολούθηση η Τουρκία

Υπό παρακολούθηση έθεσε την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης, επικαλούμενο ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία απόφασ...


Υπό παρακολούθηση έθεσε την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης, επικαλούμενο ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μία απόφαση που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του αποφάσισε με 113 ψήφους υπέρ και 45 κατά, να εντάξει την Άγκυρα σε λίστα παρακολούθησης, επικαλούμενη ανησυχίες για την καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του, εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.
Οι βουλευτές της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.
Ενώ η Αυστρία ηγείται των εκκλήσεων για μια επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, άλλα κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά, φοβούμενα αποξένωση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ από τον οποίο εξαρτάται και η ΕΕ προκειμένου να διατηρήσει έναν έλεγχο στη μετανάστευση.
Έντονη αντίδραση από την Άγκυρα
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως καταδικάζει σθεναρά την «άδικη απόφαση» που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας πως η 'Αγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το σώμα αυτό.
«Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την Τουρκία... υπό την καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ντροπή για αυτό το όργανο, που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία προστίθεται ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται με βία» σε όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση