GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας της Λεπέν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην άρση της ασυλίας της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική π...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην άρση της ασυλίας της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν, η οποία κατηγορείται ότι καταχράσθηκε κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού νομοθετικού σώματος.

Γάλλοι δικαστές ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές να άρουν την κοινοβουλευτική ασυλία της Λεπέν ώστε να μπορέσουν να ερευνήσουν περαιτέρω κατηγορίες ότι καταχράσθηκε κεφάλαια για να πληρώσει συνεργάτες της στο κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο.

Το αίτημα «προωθήθηκε στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία είναι αρμόδια γι' αυτά τα ζητήματα», είπε στους βουλευτές ο Αντόνιο Ταϊάνι κατά την έναρξη μιας επίσημης συνεδρίασης του σώματος στις Βρυξέλλες.

Το βήμα αυτό σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

Μολονότι ένα παραπλήσιο σκάνδαλο εξανέμισε τις ελπίδες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, η Λεπέν φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από τις αποκαλύψεις. Ήρθε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Μπορεί ωστόσο να κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να αποφασίσει να μην πάει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να άρει την ασυλία της για μια άλλη υπόθεση δυσφήμισης στη Γαλλία. Η Λεπέν έχει καταγγείλει ως πολιτική παρέμβαση αυτές τις νομικές ενέργειες σε βάρος της.

Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λεπέν για "σπατάλη" ευρωπαϊκών πόρων: από τον Φεβρουάριο, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή της έχει μειωθεί στο μισό (περίπου 3.000 ευρώ) ενώ έχουν διακοπεί τα διάφορα επιδόματα που λάμβανε.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Λεπέν για ένα άλλο θέμα που εξετάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη: επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις ωμότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάτι το οποίο στη Γαλλία τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση