GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επαναστατική τεχνική για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Μια επαναστατική τεχνική, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης, αποτελεί η ενδοβρογχική υπερηχογραφία EB...


Μια επαναστατική τεχνική, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης, αποτελεί η ενδοβρογχική υπερηχογραφία EBUS-TBNA, η οποία συμβάλει στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, της σαρκοείδωσης, του λεμφώματος, των μεσαυλικών λεμφαδενικών μεταστάσεων, κ.α.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία διενεργείται με τοπική αναισθησία και μέθη, με τη χρήση βελόνων βιοψίας μιας χρήσης και δίνει άμεσα αποτελέσματα με τη μέθοδο της ταχείας βιοψίας (ROSE) και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχούς βιοψίας. Εκείνο που καθιστά μοναδική την EBUS–TBNA, η οποία εφαρμόζεται το Ιατρικό Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, είναι ότι δεν απαιτείται χειρουργική αίθουσα, γενική αναισθησία του ασθενούς και εισαγωγή για νοσηλεία, με αποτέλεσμα να τον επιβαρύνει λιγότερο σωματικά, ψυχικά και οικονομικά.

Ο επεμβατικός πνευμονολόγος, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηρακλής Τιτόπουλοςχαρακτηρίζει την ενδοβρογχική υπερηχογραφία ως επαναστατική μέθοδος ενδοσκόπησης των πνευμόνων, τονίζοντας ότι «αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προόδους που έχουν συντελεστεί στη βρογχοσκόπηση κατά τα τελευταία χρόνια».

Εξηγώντας τη λειτουργία της αναφέρει: "Με τη βοήθεια των υπερήχων μπορούμε πλέον με το κοινό βρογχοσκόπιο να δούμε και έξω από τους βρόγχους, τους πνεύμονες και μπορούμε να πάρουμε βιοψία επιλεκτικά από παθολογικές καταστάσεις, από όγκους , από οτιδήποτε διηθήσεις, σκιές κλπ των πνευμόνων που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να πάρουμε. Η ενδοβρογική υπερηχογραφία, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει επανάσταση κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και στο Ιατρικό Αθηνών με μεγάλη επιτυχία".

Σύμφωνα με τον κ. Τιτόπουλο, ο ασθενής που υποβάλλεται σε αυτή την εξέταση πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και τομή, ούτε και να παραμείνει πέντε ως επτά ημέρες στην κλινική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νοσηρότητα, θνητότητα, επιπλοκές). Τα αποτελέσματα βγαίνουν εντός 24 ωρών και οδηγούν έγκαιρα, μετά τη διάγνωση, στη θεραπεία του ασθενούς.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία έχει φέρει επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, στη σταδιοποίηση του καρκίνου (η οποία είναι πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά το αν ο καρκίνος μπορεί να χειρουργηθεί ή όχι και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία) και στον προσδιορισμό του καρκίνου του πνεύμονα μετά τη θεραπεία, προσθέτει ο κ. Τιτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση