GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ, η Μολδαβία παλεύει για να μπει

Την ώρα που η Βρετανία καταστρώνει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός ...


Την ώρα που η Βρετανία καταστρώνει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας... παλεύει για να τη βάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος για τον Πάβελ Φίλιπ, τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας, ο οποίος βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνησή του, στο πλαίσιο μίας εμπορικής και πολιτικής συμφωνίας που υπεγράφη με την ΕΕ το 2014.

Ο Φίλιπ δεσμεύθηκε από τις Βρυξέλλες να διατηρήσει τη Μολδαβία στο δρόμο της Ευρώπης, κατηγορώντας τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας, Ίγκορ Ντόντον, ότι προσπαθεί να απομακρύνει τη Μολδαβία από την ΕΕ και να τη φέρει πιο κοντά στη Ρωσία. Μάλιστα, την Τρίτη ο Ντόντον ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του, ώστε να μπορεί να διαλύει τη Βουλή και να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Στόχος του, σύμφωνα με τον Φίλιπ, είναι να προετοιμάσει το έδαφος για μία κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία θα ακυρώσει την ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας και θα τη ρίξει στην “αγκαλιά” της Ρωσίας.

Η ρητορική του Ντόντον έχει μάλιστα απήχηση σε μία σημαντική μερίδα των πολιτών, καθώς οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μαστίζονται από σκάνδαλα (ο Φίλιπ είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός της χώρας από το 2011), μεταξύ αυτών και το μεγάλο σκάνδαλο της “αφαίμαξης” τριών τραπεζών με λεία 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και έχουν στρέψει πολλούς πολίτες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Ο ευρωπαϊκός μας δρόμος είναι δρόμος προτεραιότητας”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φίλιπ. “Είναι προτεραιότητα τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου, και πηγαίνουμε προς μία μόνο κατεύθυνση. Αυτή είναι μία διαβεβαίωση που ήθελα να δώσω σε όλους τους συνομιλητές μου εδώ, στις Βρυξέλλες”.

Όσον αφορά την κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος της χώρας ότι η ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, η οποία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη χώρα, ο Φίλιπ απάντησε: “Καταλαβαίνω τι κάνει ο Ντόντον, αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό. Νομίζω ότι απλά χρησιμοποιεί τη θέση του για να ενισχύσει την εικόνα του”.

Απέρριψε επίσης την κριτική του Ντόντον κατά της ίδρυσης γραφείων του ΝΑΤΟ στη Μολδαβία, κατηγορώντας τον για τρομολαγνεία και υποστηρίζοντας πως η συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα κάνει πιο επαγγελματικό τον μολδαβικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση