GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενα διαφορετικό Πάσχα στη Σκιάθο

Εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Σκιάθος αποτελεί ένα από τα λιγοστά και εκλεκτά μέρη στην Ελλάδα όπου σε όλη την ακολουθί...


Εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Σκιάθος αποτελεί ένα από τα λιγοστά και εκλεκτά μέρη στην Ελλάδα όπου σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης τηρείται το Αγιορείτικο τελετουργικό. Να υπενθυμίσουμε ότι Σκιάθος σημαίνει "σκιά του Άθους" δηλαδή του Αγίου Όρους.
Όσοι επισκεφτούν τη Σκιάθο για να γιορτάσουν το Πάσχα θα βιώσουν κάτι το ξεχωριστό, μακριά από κοσμικότητες και πυροτεχνήματα με ολονύκτιες ακολουθίες πιστές στα ωράρια του Αγίου Όρους και με την επιτάφιο ακολουθία να τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργεί αίσθημα κατάνυξης, καθώς ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα σοκάκια του νησιού, ο τελάλης απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς και οι κάτοικοι ακολουθούν ή παρακολουθούν από τα φωτισμένα σπίτια τους. Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση της ”εις Άδου Καθόδου” από τους ιερείς. Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, λαμβάνουν χώρα και όλες οι προετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής.

Γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με το πνεύμα του να κοσμεί κάθε γωνιά της, πνιγμένη στο πράσινο και ανάμεσα σε όλα αυτά ιδανική για να ζήσει κάποιος την κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα. Το μέγεθός της είναι απόλυτα βολικό για τις ημέρες του Πάσχα, αφού μέσα σε ένα 4ήμερο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε όλο το νησί, να γνωρίσει τις σμαραγδένιες παραλίες και να περπατήσει στα στενά καλντερίμια με τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια.

Επιπλέον το νησί κρύβει και ομορφιές θρησκευτικού χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένες με το Πάσχα. Στις περίφημες Μονές κάποιος μπορεί να γνωρίσει τις συνήθειες και την ασκητική ζωή των μοναχών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξέχουσα θέση κατέχει η Μονή Ευαγγελιστρίας που αποτελεί και το πνευματικό σύμβολο του νησιού, ενώ αξίζει να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς του μοναστηριού στην ελληνική επανάσταση το 1821. Αποτελούσε το καταφύγιο των οπλαρχηγών, αφού η τοποθεσία της Μονής δεν ήταν σε εμφανές σημείο.
Σε ένα νησί άπειρου φυσικού κάλους με έντονο το Αγιορείτικο στοιχείο, το Πάσχα στη Σκιάθο σίγουρα θα αποτελεί το Πάσχα που θα θυμάσαι!
https://gallery.mailchimp.com/aaa293241d8783d8fdd2711d4/files/ee1b266e-778f-423f-a07c-9bdcee9ac030/Ένα_διαφορετικό_Πάσχα_στη_Σκιάθο.docx
Μαρία Σκυβαλάκη
Γραφείο Ενημέρωσης Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

info@skiathoshoteliers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση