GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλία - Μελανσόν και Φιγιόν εντείνουν τις προσπάθειές τους για να να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη

Δύο από τους λιγότερο επικρατέστερους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενέτειν...


Δύο από τους λιγότερο επικρατέστερους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενέτειναν χθες Κυριακή τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη μιλώντας σε εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μοιάζει ακόμη ανοικτό.
Επί εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον κεντρώο, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την ηγέτιδα της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν να οδεύουν προς μια άνετη επικράτησή τους στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου και τον Μακρόν να κερδίζει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.
Όμως πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η κούρσα πλέον έχει γίνει πιο αμφίρροπη: ο Μελανσόν, ο υποψήφιος της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, αυξάνει ταχύτατα τα ποσοστά του, χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις του στις δυο τηλεμαχίες.
Μια δημοσκόπηση της Kantar Sofres, η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Figaro και τα δίκτυα LCI και RTL, φέρει τους Μακρόν και Λεπέν να συγκεντρώνουν ίσο ποσοστό (24%) στον πρώτο γύρο και τον Μελανσόν να αναρριχάται, για πρώτη φορά, στην τρίτη θέση με το 18%—ποσοστό αυξημένο κατά έξι εκατοστιαίες μονάδες από τα μέσα του Μαρτίου.
Βρίσκεται κατά συνέπεια μία μονάδα μπροστά από τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης. Ο Φιγιόν αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην προεκλογική του εκστρατεία, κυρίως εξαιτίας των κατηγοριών περί νεποτισμού σε βάρος του.
Μιλώντας σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Μασσαλία, ο Μελανσόν, βετεράνος της πολιτικής, που έχει την υποστήριξη των κομμουνιστών, εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση.
«Το ακούμε. Το αισθανόμαστε. Μπορούμε να φτάσουμε στη νίκη», δήλωσε ο Μελανσόν, ο οποίος εξαγγέλλει ότι εάν κερδίσει, η Γαλλία θα αποχωρήσει από το NATO και θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή - ή όχι - της χώρας στην ΕΕ.
Κατά τους οργανωτές της εκδήλωσης, 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας για να ακούσουν τον Μελανσόν.
Ο Φιγιόν ελπίζει επίσης να ανατρέψει τα προγνωστικά. «Ακόμη όλα παίζονται. Οι ημέρες μπροστά μας θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στους περίπου 20.000 υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες της Γαλλίας στην προεκλογική του εκδήλωση στο Παρίσι, που ήθελε να αποτελέσει επίδειξη δύναμης.
Ο 63χρονος Φιγιόν θεωρείτο αρχικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτές τις εκλογές, αλλά η εκστρατεία του υπέστη βαρύ πλήγμα μετά τις καταγγελίες περί αργομισθιών της συζύγου του και των δύο εκ των πέντε παιδιών του.
«Δεν σας ζητώ να με συμπαθήσετε. Σας ζητώ να με ψηφίσετε, διότι κρίνεται τι είναι καλύτερο για τη Γαλλία», υποστήριξε ο Φρανσουά Φιγιόν.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο ένας στους τρεις γάλλους ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας έκπληξης στον πρώτο γύρο.
Ο Μελανσόν, άλλοτε τροτσκιστής, κατάφερε μετά τις τηλεμαχίες να ξεπεράσει τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν στις δημοσκοπήσεις. Όμως και στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Μελανσόν επίσης προσέλκυε μεγάλα πλήθη κι εμφανιζόταν να έχει πιθανότητες βάσει των δημοσκοπήσεων, αλλά τελικά δεν συγκέντρωσε παρά μόλις το 11% των ψήφων.
ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ΑΜΠΕ
r

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση