GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καμπανάκι κινδύνου: Ένας στους 2 που έχει πίεση δεν το ξέρει!

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την υπέρταση: σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες που έχει πίεση δεν το γνωρίζει ενώ και από αυτούς π...


Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την υπέρταση: σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες που έχει πίεση δεν το γνωρίζει ενώ και από αυτούς που το γνωρίζουν 1 στους 5 την έχει ρυθμίσει με κάποια αγωγή.

Καμπανάκι κρούουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-16), που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την Ελλάδα:

  • Ανάλυση σε δείγμα 4.000 ενηλίκων, έδειξε ότι πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση (περίπου 2.000.000 άτομα),
  • 40% είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000) και
  • απ' όσους το γνωρίζουν, μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, οι υπόλοιποι παραμένουν αρρύθμιστοι. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση, σύμφωνα με την μελέτη.

Σχετικά με την Υπέρταση

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
Αναφέρουν ότι η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
Όσον αφορά την φαρμακευτική θεραπεία, τονίζουν ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές που εξασφαλίζουν αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Υπογραμμίζουν ότι η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι και προσθέτουν ότι η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση