GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινοτικός αξιωματούχος: 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Σε 50% ανέρχονται οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα και για το χρέος και για την εκταμίευσ...


Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε 50% ανέρχονται οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία τη Δευτέρα και για το χρέος και για την εκταμίευση, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επερχόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο θέμα της ατζέντας και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η συζήτηση για αυτή.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε αναλυτικά ότι “το συνολικό πακέτο συμφωνιών αποτελείται από το πακέτο πολιτικής (που έχει γίνει), από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει τεθεί στο κοινοβούλιο και η διαδικασίας έγκρισης έχει ξεκινήσει), τρίτον υπάρχει η έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τη συμφωνία) και τέλος, τέταρτον, μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Όταν υπάρξει και αυτή, τότε θα έχουμε την τελική συνολική συμφωνία. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με το πιθανό πρόγραμμα του ΔΝΤ, το MEFP. Όταν το ΔΝΤ θα έχει και το DSA τότε θα πάει στο ΔΣ του και θα πάρει την απόφασή του”.

Συμπλήρωσε δε, ότι “προς το παρόν περιμένουμε την έκθεση συμμόρφωσης, για ότι έχει ως τότε νομοθετηθεί και θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας. Τα προαπαιτούμενα που θα εκκρεμούν θα είναι διοικητικά και απαιτούν την νομοθέτηση που ήδη γίνεται (το Σ/Κ πριν το eurogroup)”.

Διευκρινίζοντας “τι μας χωρίζει από μια τελική συμφωνία”, σημείωσε “μόνο μια συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί όλους. Το υπόβαθρο είναι η συμφωνία της 25ης Μαΐου που δίνει μια λεπτομερή περιγραφή για το τι θα γίνει και πότε (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα)”.

Εξήγησε δε ότι “ανάλυση με προβλέψεις με στοιχεία για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, απαιτείται για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους”.

“Ο στόχος είναι ο ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται κάτω του 15% για μια σειρά από χρόνια και κάτω του 20% το διάστημα μετά από αυτά”.

Εξειδικεύοντας ως προς το θέμα του χρέους ο αξιωματούχος τόνισε ότι “θα γίνει μια συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα τη Δευτέρα, δεν είναι κρυφό ότι διαφορετικά κράτη μέλη και οργανισμοί θεωρούν ότι η συμφωνία της 25ής Μαίου είναι επαρκής και για το αν το όριο του 15% ξεπερνιέται κάποιες χρονιές ή όχι”.

Τόνισε ότι “ο σκοπός είναι να έχουμε μια συζήτηση που να οδηγεί σε συμφωνία. Ότι μπορεί να γίνει γνωστό θα γίνει γνωστό. Πιθανολογώ ότι θα έχουμε μια συμφωνία κατά 50%. Οι πιθανότητες είναι 50 -50 για τη Δευτέρα”.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “τα μεσοπρόθεσμα είναι δημόσια γνωστά, υπό την μορφή της ανακοίνωσης της 25ής Μαΐου του 2016”.

“Υποθέτω ότι η συζήτηση στο eurogroup θα είναι το θέμα της ανακοίνωσης των αριθμών”, είπε.

“Μπορεί να βγούμε από το δωμάτιο και να έχουμε μεγάλη εξειδίκευση ή μη μεγάλη εξειδίκευση. Τμήμα αυτής της συζήτησης έχει να κάνει με το ποιες είναι ο παράμετροι: ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2060”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος υπονόησε ότι ο στόχος για 3,5% θα είναι σαφής για μια σειρά από χρόνια και στη συνέχει θα μειωθεί. Εξήγησε δε ότι θα πρόκειται για κλίμακα στόχου (από - εώς) και όχι για ένα και μόνο νούμερο.

“Το 3,5% θα διατηρηθεί για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, δεν θα είναι ούτε για 1 έτος, ούτε για 10. Δεν θα είναι δύσκολο να το συμφωνήσουμε. Είναι σημαντικό για το δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά δεν έχει τόση μεγάλη επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους”, είπε.

Σε σχέση με την εκταμίευση, ο αξιωματούχος τόνισε ότι “το να έχει λάβει απόφαση συμμετοχής το ΔΝΤ, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση”.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος είπε ότι “η εισήγηση του ΔΝΤ στο ΔΣ του θα είναι έγκαιρη για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο”.

“Βρισκόμαστε 8 εβδομάδες από την επόμενη μεγάλη λήξη ελληνικών ομολόγων, άρα έχουμε ακόμα πάρα πολύ χρόνο”, τόνισε.

Ωστόσο η είσοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με απόφαση του ΔΣ είναι απαραίτητη: “είχαμε και στο παρελθόν δεσμεύσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ για την εισήγηση”.

Για το αν θα βρεθεί και η Κρ. Λαγκάρντ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “εμείς στείλαμε την πρόσκληση προς το ΔΝΤ να μετάσχει στο Εurogroup και αυτό θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο”. “Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη”.

Η εκταμίευση των χρημάτων του ΔΝΤ “θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε δόσεις, και έχει να κάνει με τις ελληνικές πληρωμές. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να συμμετάσχει και στην επικείμενη δόση. Δεν έχω νέες πληροφορίες για το συνολικό μέγεθος. Θα είναι όμως περιορισμένη. Η απόφαση του ΔΝΤ θα είναι μέσα στο καλοκαίρι”.

“Το θέμα είναι ότι τα κοινοβούλια πάνε διακοπές τον Ιούλιο, άρα να ξέρετε ότι θέλουμε να έχουμε κλειδώσει τα πάντα τον Ιούνιο. Όσο για τις υπουργικές αποφάσεις, μπορούμε τις πάρουμε όποτε χρειαστεί”, κατέληξε.

Το Eurogroup της Δευτέρας, θα ξεκινήσει με το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης σε συνέχεια των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες σηματοδοτούν την αναπτυξιακή δυναμική στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις και για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό.

Η 7 αξιολόγηση της Ισπανίας μετά την ολοκλήρωση του δικού της προγράμματος διάσωσης θα αποτελέσει το 2ο θέμα στην ατζέντα, όπου θα παρουσιαστούν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση