GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Belt and Road: Ο Αλέξης Τσίπρας για το λιμάνι του Πειραιά και τις υποδομές

Στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος) της κυβέρνησης της Κί...


Στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος) της κυβέρνησης της Κίνας και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και γιατί το όραμα της Ελλάδας που βγαίνει από τη βαθιά κρίση δεν είναι απλώς συμβατό, αλλά συνδέεται με αυτή την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών που παίρνουν μέρος στο Belt and Road Forum for International Cooperation, στο συνεδριακό κέντρο στη λίμνη Γιαν Τσι. 

   Στην πρώτη του ομιλία στις σημερινές εργασίες ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε πρώτος, αμέσως μετά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ και το γεγονός αυτό έχει τον συμβολισμό του. Μάλιστα, στο γεύμα εργασίας ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καθίσει δίπλα κι αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στον ρόλο της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Belt and Road και στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

   Στην ομιλία του στο γεύμα εργασίας, με θέμα "Building people to people bonds-cultural exchanges", που παρέθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος για συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το όραμα της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για προώθηση πολιτιστικών, μορφωτικών και αθλητικών ανταλλαγών και συνεργασία στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία φετινού έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και στο πρώτο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Κίνα, και στο Φόρουμ Πόλεων των δύο χωρών. 

   Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κίνας για να εκφράσει τη συμφωνία του με όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Σι Τζιπίνγκ τόνισε, με τη σειρά του, ότι η Ελλάδα και Κίνα αποτελούν κληρονόμους δύο αρχαίων πολιτισμών με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη δυτικού και ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα, γεγονός που συζητήθηκε στο πρόσφατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και σε επιστημονικές-ερευνητικές ανταλλαγές. 

   «Στην Ελλάδα βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίσαμε, αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο την ιδιαίτερη γεωγραφική μας θέση και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς την αειφόρο -και χωρίς αποκλεισμούς- ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, και περιέγραψε το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση, λέγοντας ότι αυτό είναι να εξελιχθεί σε καθοριστικής σημασίας κόμβο στις μεταφορές, την ενέργεια, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. «Ως παγκόσμιος ηγέτης στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, η Ελλάδα, που βρίσκεται στα σταυροδρόμια τριών ηπείρων, σκοπεύει να εξελιχθεί

 σε καθοριστικής σημασίας κόμβο στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού και του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

   Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του Belt and Road Forum for International Cooperation σε συνθήκες προκλήσεων και γεωπολιτικών κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα σημειώνοντας ότι δημιουργεί μια νέα βάση συνεργασίας και διαλόγου γι' αυτό πρότεινε το Φόρουμ να γίνεται κάθε χρόνο για να εκπληρώσει τη μεγάλη προοπτική που υπόσχεται για τον παγκόσμιο και περιφερειακό διάλογο και την ανάπτυξη. 

   «Σε ένα περιβάλλον σοβαρών, κοινών προκλήσεων και γεωπολιτικών κινδύνων, οι συλλογικές, πολυμερείς ανταποκρίσεις πολιτικές αποδεικνύονται όλο και πιο επιτακτικές. Στην κρίσιμη αυτή ιστορική στιγμή, η πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) προσφέρει ένα νέο όραμα για τον τρόπο που μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Πρωτοβουλία Belt and Road - της δημιουργίας στη βάση ενός διεθνούς διαφανούς πλαισίου που στηρίζεται σε κανόνες - δεν προβλέπει απλώς ένα νέο όραμα μιας αλληλένδετης ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης μεγάλων έργων συνδετικότητας και υποδομών. Δημιουργεί μια νέα βάση συνεργασίας και διαλόγου» υπογράμμισε.

   Είπε ακόμα ότι η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια ιδιαίτερη πλατφόρμα που συνδυάζει τα υποδείγματα/πρότυπα/μοντέλα των εποχών της βιομηχανικής εποχής και της εποχής του Ίντερνετ - υποδομές και συνδετικότητα.

   Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το όραμά του για την Ελλάδα μετά την κρίση, την Ελλάδα της ανάπτυξης, δεν είναι απλώς συμβατό με την πρωτοβουλία Belt and Road, αλλά συνδέεται μαζί της και παρουσίασε τους τομείς στους οποίους μπορεί να γίνει αυτή η σύνδεση, διατυπώνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις. 

   1.Στις μεταφορές και την δημιουργία υποδομών:  

   -Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο της Πρωτοβουλίας, καθώς ήδη λειτουργεί ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, και βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να μετατραπεί στον πιο σημαντικό τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. 

   - Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας από τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ή τη σύνδεση της Ασίας με την Αδριατική. 

   - Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της Διόδου Ταχείας Χερσαίας και Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Κίνας-Ευρώπης και τον πολυτροπικό Διάδρομο του Kεντρικού Δικτύου ΔΕΔ-Μ Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου της ΕΕ. 

   -Η καθιέρωση συνεργατικών σχηματισμών (clusters) για τη βιομηχανία, συγκέντρωση και προετοιμασία παραγγελιών κατά μήκος του Διαδρόμου αυτού θα βελτιώσει την απόδοση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού. 

   -Η δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και εγκαταστάσεις εξωτερικής ανάθεσης

 λογισμικού στην Ελλάδα, θα εξυπηρετήσει τη συνολική αλυσίδα αξίας της Πρωτοβουλίας Belt andRoad. 

   -Συγχρόνως, ένα κομβικό σημείο επισκευής πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, που θα αποτελείται από τις υφιστάμενα ελληνικά ναυπηγεία, θα μπορούσε να υποστηρίξει παραπάνω τις δράσεις του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού.

 

   2. Στην ενέργεια: 

   - Η κατασκευή του αγωγού μέσω Αδριατικής (TransAdriatic Pipeline, TAP) η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο, θα βοηθήσει στην παράδοση φυσικού αερίου των Αζερίων σε ευρωπαϊκές αγορές και καταναλωτές, επίσης μέσω του Κάθετου Διαδρόμου  

   -Την ίδια στιγμή, συζητάμε τη δημιουργία νέων μονοπατιών για να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και μέσω των εγκαταστάσεών μας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Ρεβυθούσα, ή την κατασκευή ενός πλωτού τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. 

   -Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο του Ισραήλ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Αττικής, μέσω του EuroAsia Interconnector, δημιουργώντας έτσι μια στερεή σύνδεση μεταξύ των απομονωμένων ενεργειακών αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύουμε ιδιαίτερα έντονα ότι υπάρχει σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Κίνα στο έργο αυτό. 

 

   3. Στις τηλεπικοινωνίες  

   -Κινούμαστε γρήγορα σε νέες επενδύσεις σε οπτικές ίνες, όπως η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Forthnet και της κινεζικής ZTE. 

   Τι είπαν αρχηγοί κρατών στο Φόρουμ Belt and Road 

 

   Ο πρόεδρος της Κίνας 

   Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις μόνη της, επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και σημείωσε πως το Belt and Road προωθεί μια "win-win" στρατηγική αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.  

   Ανέφερε ακόμα ότι από τη μια ζούμε σε μια περίοδο με μεγάλα επιτεύγματα στην τεχνολογία, τη βιομηχανία, την επιστήμη. Όμως, από την άλλη, έχουμε μη ισόρροπη ανάπτυξη, κρίσεις, εντάσεις, το ζήτημα της τρομοκρατίας κ.α που δεν επιτρέπουν να υπάρχει σταθερό έδαφος για την ανάπτυξη. 

 

   Ο πρόεδρος της Ρωσίας 

   Τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία στηρίζει την Πρωτοβουλία Belt and Road και θα την ενισχύσει επενδυτικά, έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ μίλησε και για την πιθανότητα δημιουργίας μιας Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, την EEU. 

   Ο πρόεδρος της Τουρκίας 

   Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Πρωτοβουλία Belt and Road στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας και του εμπορίου, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

   Η επικεφαλής του ΔΝΤ

    Η παγκόσμια οικονομία βρίσκει ρυθμό ανάκαμψης, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει μια γενικευμένη αμφιβολία και δισταγμός και πρέπει να υπερβούμε αυτόν τον δισταγμό για να επιτευχθεί βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κι έθεσε τρεις προϋποθέσεις:

 

   -Αρση του προστατευτισμού 

   -Μεταρρύθμιση και regulation του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

   -καταπολέμηση "μαύρου χρήματος"-χρηματοδότησης τρομοκρατίας 

   Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ 

   Ενδιαφέρον για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας ώστε να καταπολεμηθούν η φτώχεια και η ανισότητα για να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση