GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρία σκάνδαλα και όχι ένα εξυπηρετεί η τροπολογία για τον Σαββίδη...

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης   Τρία σκάνδαλα και όχι ένα εξυπηρετεί η τροπολογία για τον Σαββίδη.  Η τροπολογία που ψήφισαν οι 149 τ...

Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης 

Τρία σκάνδαλα και όχι ένα εξυπηρετεί
η τροπολογία για τον Σαββίδη. 

Η τροπολογία που ψήφισαν οι 149 της συγκυβέρνησης, με την οποία απαλλάσσεται ο Ιβαν Σαββίδης από ένα άγος 38 εκ. ευρώ της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ δεν είναι ΕΝΑ σκάνδαλο. Είναι τρία μεγάλα σκάνδαλα που ξεπλένουν και άλλους από το λαθρεμπόριο καπνού και τσιγάρων και από το (λαθρ)εμπόριο του Τύπου.

Ως γνωστόν η τροπολογία που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής απαλλάσσει τις διοικήσεις επιχειρήσεων που βαρύνονται με πρόστιμα για λαθρεμπόριο από αυτά τα πρόστιμα, εφ όσον γι αυτά ευθύνονται προηγούμενες διοικήσεις! Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα πρόστιμα δεν παραγράφονται για τις παλιές διοικήσεις!!

Φυσικά, όποιος προσφύγει κατά του εξαμβλώματος αυτού σε ανώτατο δικαστήριο θα καταστήσει το νόμο κουρέλι. Επειδή ο νόμος βλάπτει καταφανώς τα εισπρακτικά και νομικά συμφέροντα του δημοσίου! Γι αυτό δεν χρειάζεται να έχεις καν τελειώσει τη νομική. Αλλά, ας δούμε τι κρύβει ο νόμος- τέρας που ψηφίστηκε.

Γλιτώνει από τον Ιβάν Σαββίδη 38 εκ. ευρώ, με τα οποία βαρύνεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, της οποίας είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης. Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτή η απόφαση θα προσβαλλόταν από ανταγωνιστικές βιομηχανίες. Δεδομένου ότι στην πράξη επιδοτεί τον επιχειρηματία με 38 εκ. ευρώ και μάλιστα άτοκ
Καμιά αντίδραση, όμως, δεν υπήρξε από τους ανταγωνιστές, σε ένα χώρο και σε μια χώρα που πλήττεται από αντικαπνικές νομοθεσίες και που κράτος και βιομηχανίες έχουν ανάγκη και το τελευταίο σεντς στο ταμείο τους. Αυτό είναι το ένα σκέλος που η περίπτωση Σαββίδη εμπλέκεται με σκάνδαλα.

Το άλλο σκέλος είναι η διαπλοκή του με την κυβέρνηση στην απόπειρά της να αλώσει τα μίντια και να τα ελέγξει με δικούς της επιχειρηματίες. Ένας από αυτούς είναι και ο κ Σαββίδης. Ας δούμε αυτά τα σκέλη χωριστά.

Το λαθρεμπόριο καπνού

Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο εξ αιτίας εκτεταμένου λαθρεμπόριου. Τα χρήματα είναι τόσα που θα αρκούσαν για να μην περικοπούν οι συντάξεις! Επίσης, το δημόσιο εισπράττει 3,2 δις το χρόνο από φόρους καπνού. Τεράστιο μέγεθος.
Το θέμα είναι τόσο σοβαρό γιατί πλήττει και άλλες χώρες, που γίνονται αποδέκτες αυτού του αλισβερισιού. Είναι ένας σημαντικός λόγος που σε όλα τα μνημόνια - και στο Τρίτο – είναι υποχρέωση η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού όπως και πετρελαίου.

Σήμερα η φορολογία στα τσιγάρα αντιστοιχεί σε περίπου 85% της λιανικής τιμής, κάτι που προφανώς δημιουργεί τεράστιο κίνητρο για το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, σε κάθε πακέτο που πωλείται προς 4,50 € αντιστοιχούν φόροι περίπου 3,85 € και απομένουν 0,85 € για την καπνοβιομηχανία, τον διανομέα και την λιανική!

Το υπάρχον σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, με την απλή ένσημη ταινία για την εσωτερική κατανάλωση, επιτρέ­πει σχεδόν κάθε μέθοδο λαθρεμπορίου.

Έτσι μπορούν να εισάγονται στην χώρα λαθραία και τσιγάρα- μαΙμού ή να παράγονται ποσότητες που προορίζονται για εξαγωγή και να διαχέονται τελικά παράνομα στην εσωτερική αγορά. Είναι επίσης δυνατόν να πωλούνται μέσω νόμιμων σημείων με πλαστές ταινίες, εξασφαλίζοντας έτσι δεκαπλάσιο κέρδος για τα παρά­νομα κυκλώματα.

Φοροδιαφυγή γίνεται επίσης και με άλλους τρόπους, όπως όταν καταβάλλεται ΕΦΚ που αντιστοιχεί σε φτη­νότερα τσιγάρα από αυτά στα οποία τελικά επικολλάται η ένσημη ταινία ή ακόμη όταν χρησιμοποιούνται ένσημες ταινίες που είχαν δηλωθεί ως φύρα.

Το λαθρεμπόριο ανθεί κυρίως γιατί, μεταξύ άλλων, δεν εγκαθίσταται στη χώρα ο απαραίτητος ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου των καπνικών προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται. Ενώ τέτοιος μηχανισμός υπάρχει! Όχι μόνο υπάρχει, αλλά πριν περίπου 7 χρόνια γνωστή ελληνική βιομηχανική μονάδα απέκτησε την άδεια να τον εκπροσωπήσει στη χώρα και να τον εφαρμόσει στις αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα περιμένει το ΟΚ από το υπουργείο Οικονομικών για να βάλει μπρός τη δουλειά!!

Η σχετική απόφαση των κυβερνήσεων καρκινοβατούσε στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η καρκινοβασία κληρονομιόταν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Οι ειδικές ηλεκτρονικές ταινίες ελέγχου- περί αυτού πρόκειται- δεν κατάφερναν να μπουν σε παραγωγή και εφαρμογή, λες και ένα αόρατο χέρι, υπεράνω κυβερνήσεων, απαγόρευε την ύπαρξή τους!

Ο αναγνώστης πρέπει να ξέρει ότι τα έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού για τους ιδιώτες είναι κάτι λιγότερα από τα έσοδα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων! Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι εκβιασμοί μεγάλοι. Εκβιασμοί ακόμα και με κλείσιμο των μονάδων και μοιραία απόλυση πολλών εργαζόμενων.

Φυσικά, ούτε αυτή η κυβέρνηση του ηθικού πλεονεκτήματος και διώκτης των παρανόμων έχει ενεργοποιήσει κανέναν αποτελεσματικό μηχανισμό εντοπισμού και πάταξης αυτού του λαθρεμπορίου, ακριβώς όπως και όλες οι προηγούμενες.

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ήταν συνεταιριστική πριν την αγοράσει ουσιαστικά ο Ιβάν Σαββίδης. Και οι διοικήσεις της βαρύνονται με τα πρόστιμα των 38 εκ. ευρώ για λαθρεμπόριο. Στο οποίο ήταν μπλεγμένη η συνεταιριστική βιομηχανία. Ήδη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για τη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη χτεσινή διευκρίνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, οι αγρότες συνεταιριστές που την είχαν θα κληθούν να πληρώσουν τα 38 εκ. ευρώ! Ενώ καθένας που έχει διαχειριστεί περίπτερο ξέρει ότι οι επιχειρήσεις αγοράζονται με τα βάρη τους, εκτός αν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας προβλέπει κάτι άλλο. Που δεν προβλέπει! Τα χρέη αφορούν την προ του 2013 εποχή, οπότε και αγόρασε την εταιρία ο Σαββίδης για 5 εκ. ευρώ,!

Επομένως, το ελληνικό δημόσιο καλείται σήμερα να ζημιωθεί 38 εκ. ευρώ, μια και δεν φαντάζεται κανείς ότι αγρότες συνεταιριστές και μέλη δ.σ. θα έχουν να πληρώσουν το τίμημα. Και επειδή το δημόσιο δεν χάνει ποτέ όσο υπάρχουν τα κορόιδα οι πολίτες, θα κληθούμε εμείς να πληρώσουμε το δώρο Τσίπρα στον κύριο Σαββίδη.

Ο νόμος- τέρας, λοιπόν, εξυπηρετεί και οποιαδήποτε φάμπρικα διαφυγής εταιριών που εμπλέκονται με τα καπνά και μπορούν στο μέλλον με εικονικές μεταβιβάσεις να απαλλάσσονται από ποινές ή βάρη!

Χάρισμα για Φ. Μπόμπολα και MEGA


Τα 38 εκ. που χαρίζονται ουσιαστικά στον κ Σαββίδη από την κυβέρνηση εξυπηρετούν και ένα άλλο σχέδιό της: Υπερκαλύπτουν τα 20-25 εκ. ευρώ που καλείται να συμβάλει ο επιχειρηματίας στις εκδόσεις «Πήγασος» του κ Φώτη Μπόμπολα για να μπει ως μέτοχος ή κύριος, ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν οι συμφωνίες.
Μέχρι στιγμής, ανάχωμα στο dealείναι οι τράπεζες, που αρνούνται να κουρέψουν τα χρέη του συγκροτήματος Τύπου σε ποσοστό πάνω από 50% που ζητάνε οι δύο επιχειρηματίες. Διότι, όσο κι αν πιέζονται να εξυπηρετήσουν την κυβέρνηση, στη γωνία παραμονεύει το αδίκημα της απιστίας.

Να σημειώσει ο αναγνώστης, ότι η ναυαρχίδα του κ Φ. Μπόμπολα, το «Έθνος», στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο και ταυτόχρονα έχει μπλοκάρει τη λειτουργία του καναλιού MEGAμε την άρνησή του να συνεννοηθεί ουσιαστικά είτε με τους άλλους δύο μετόχους ΔΟΛ και Βαρδινογιάννη, είτε με άλλους σοβαρά ενδιαφερόμενους όπως ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος! Κάνει πολύ καλά τη δουλειά του κ Νίκου Παππά.

Την ίδια ώρα, η κατασκευαστική, ενεργειακή και εταιρία συμμετοχών της οικογένειας ΕΛΛΑΚΤΩΡ παίρνει τα δημόσια έργα σαν να μην πέρασε μια μέρα, έχοντας αποκτήσει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ως κυρίαρχος στο χώρο εδώ και 35 χρόνια.

Έτσι, η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τις μεγαλύτερες καραμπόλες διαπλοκής που έχουν παιχτεί στη χώρα. Εξυπηρετώντας όχι μόνο τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους οποίους υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να νουθετήσει!

Εάν αυτά γίνονται με δύο μόνο χρόνια προϋπηρεσία στην εξουσία, μπορεί να φανταστεί κανείς τι πάρτι διαπλοκής θα γίνει στη χώρα αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίσουν να κυβερνούν. Η περίοδος Σημίτη θα μας φαίνεται περίοδος λευκών περιστερών.
http://www.liberal.gr/…/tria-skandala-kai-ochi-ena-exupiret…

2 σχόλια

  1. Δεν είναι υπέρ του Σαββίδη η τροπολογία αυτή!!!!!!!

    Η τροπολογία αυτή βγάζει ΛΑΔΙ άλλους που χρωστάνε τα χρήματα που ΚΛΕΨΑΝ και ΚΛΕΒΑΝ "Νόμιμα" από τον Ελληνικό Λαό! Και βρήκαν κάποιο φιλότιμο και ψώνιο πατριώτη ως βιτρίνα!

    Το τι θα του φορτώνουν μετά ούτε ο Θεός... το ξέρει! Θα πάει σαν το σκυλί σταμπέλι!

    Ούτε μπορείς να φανταστείς τι είδους Σκατά είναι Αυτοί!

    Εδώ Έναν Λαό κατάστρεψαν εσένα ...!

    Ιβάν Πρόσεχε μην Σου φορτώσουν και ... Εθνική Προδοσία!!!
    Σαββίδη μπορείς να έχεις λεφτά αλλά δεν έχεις ... μυαλά δίπλα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκος Φιλιππίδης...Θανάσης Μαυρίδης...Θανάσης Χειμωνάς...Γιάννης Παντελάκης..
    Ανδρέας Ζαμπούκας...Σάκης Μουμτζής...Όλοι αυτοί οι κύριοι του σαιτ http://www.liberal.gr ...Η να τους πούμε διαφωρετικα οι νέοφιλελεύθεροι κόπτονται γιατί την τροπολογία {{του Σαββίδη}} ΆΛΛΑ δεν κόπτονται για τα χρέη της ΑΕΚ??? η τον ΠΑΕ που έπεφταν κατηγορία και διέγραφαν χρέη εκατοντάδων εκατομμύριον ...

    Η για να πούμε για δεν γράφουν την κομπίνα της τροπολογίας διαγραφής προστίμων ΔΙΣ ευρώ του Βαρδινογιάννη??

    Η Για να πούμε ότι το αφεντικό τους ο Ιωάννης Αλαφούζος δεν τολμά να πάει στην Ρουμανία διοτι θα τον συλλάβουν για της κομπίνες {με αγοράς} σε πλοία όταν έπεφτε το καθεστώς...Η Για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή...

    Το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2002, χτυπά το τηλέφωνο στην κεντρική αίθουσα σύνταξης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο.... Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται το δεξί χέρι του Αλαφούζου, Γιάννης Σπανολιός, ο οποίος με τη μειλίχια φωνή του ζητά από τους συντάκτες εάν θα είχαν την ευγενή καλοσύνη να [κατεβάσουν] την είδηση για την περιπέτεια του [Ενάλιος Τιτάν] στις γαλλικές ακτές... Τι είχε συμβεί;.. Το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, που αναμετάδιδε το πρόγραμμα του BBC, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που μετέδωσε την είδηση, τη στιγμή που το σύνολο των ΒΑΡΟΝΩΝ της ελληνικής ενημέρωσης έκαναν πλάτες στην οικογένεια Αλαφούζου αποκρύπτοντας κάθε πληροφορία!!!..

    Καταρχήν ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απέναντι σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε [σαπάκια] των εφοπλιστών [γκάγκστερ]...Η Ευρώπη ζούσε στον απόηχο της γιγαντιαίας οικολογικής καταστροφής που είχε προκαλέσει το – ελληνικών συμφερόντων – δεξαμενόπλοιο μονού τοιχώματος Prestige στις ακτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας....

    Τουλάχιστον 76.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου είχαν απελευθερωθεί στη θάλασσα καταστρέφοντας το ευαίσθητο περιβάλλον στις ακτές της Γαλικίας και εξολοθρεύοντας δεκάδες σπάνια είδη πτηνών αλλά ακόμη και καρχαρίες που ζούσαν γύρω από κοραλλιογενείς υφάλους...

    Το μίσος τους ΣΚΑΙ για την Βενεζουέλα...

    Περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα ένα άλλο δεξαμενόπλοιο μονού τοιχώματος της γνωστής οικογενείας είχε προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη Βενεζουέλα και την ευρύτερη Λατινική Αμερική...

    Οι κάτοικοι και οι ψαράδες της λίμνης Μαρακαϊμπο χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα τον όρο [Μαύρη Πέμπτη] όταν μιλούν για την ανυπολόγιστη καταστροφή που έφερε στον τόπο τους το δεξαμενόπλοιο Νήσος Αμοργός στις 28 Φεβρουαρίου του 1997 του κ. ΑΛΑΦΟΎΖΟΥ.... Σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι ψαράδες της περιοχής έχασαν το 50% των αλιευμάτων –ζημία τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων δολαρίων που οδήγησε στην απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες...

    Η Βενεζουέλα επεφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στους Αλαφούζους.... Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών περιπετειών, κατά τη διάρκεια των οποίων το Καράκας βρέθηκε αντιμέτωπο με τις ισχυρότερες ασφαλιστικές εταιρείες και τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του κόσμου, το πρόστιμο για τα ρύπανση που προκάλεσε το Νήσος Αμοργός ορίστηκε στα 160.000.0000 εκατομμύρια δολάρια....

    ΑΥΤΆ προ το παρών... ας πάνε να φυτέψουν τώρα κανένα δενδράκι να εξαπατούν τους ιθαγενείς..οι ΝΕΟ ΦΙΛΕΛΕΔΕΣ..

    Uros..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση