GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα τον νέο πρόεδρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στις 09:00 ώρα Ελλάδας άνοιξαν σήμερα τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου 47,5 εκατομμύ...


Στις 09:00 ώρα Ελλάδας άνοιξαν σήμερα τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου 47,5 εκατομμύρια Γάλλοι να ψηφίσουν τον νέο τους πρόεδρο μετά από μία μακρά και επεισοδιακή προεκλογική περίοδο. 

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως το μεγάλο φαβορί με 62%, αφήνοντας πίσω την ακροδεξιά Λεπέν με 38%. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η νίκη του Μακρόν θα είναι ουσιαστική – πολλοί ψηφοφόροι έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν ή ότι θα ρίξουν λευκό, γιατί ουσιαστικά δεν θέλουν κανέναν από τους δύο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.

Η λευκή ψήφος δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ' όψη στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00,(τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται προεδρικές εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία. Το καθεστώς αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα και από αυτούς οι 12.000 θα αναλάβουν την ασφάλεια του Παρισιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση