GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκόπια: Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς το ρήγμα σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βαθαίνει. Η χώρα είναι στον αέρα, χωρίς κυβέ...


Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκονται τα Σκόπια, καθώς το ρήγμα σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βαθαίνει. Η χώρα είναι στον αέρα, χωρίς κυβέρνηση, ενώ οι γειτονικές χώρες και η Δύση φοβούνται γενικευμένη ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του στην προεδρία της βουλής βύθισε τα Σκόπια στο χάος και ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο πρώτος αλβανόφωνος πρόεδρος της σκοπιανής βουλής πήρε τη θέση του.

Σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απαρχή εξελίξεων ο νεοεκλεγείς κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της βουλής την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ανέλαβε τα καθήκοντά του στα Σκόπια.

Ο Τζαφέρι εγκαταστάθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και ανέλαβε επίσημα τα νέα του καθήκοντα, χωρίς προβλήματα, κάτι που εκλαμβάνεται ως σοβαρή ήττα για τον Γκρούεφσκι, ο οποίος φαίνεται πλέον να παρατηρεί αμήχανος τις εξελίξεις.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, με το που εγκαταστάθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής συναντήθηκε σε αυτό με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια, πρέσβη Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Αγκίμ Νουχίου ο οποίος και προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUIτου Αλί Αχμέτι ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την καθαίρεση του αρχηγού της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάφκοβ, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν ενήργησε για να αποτρέψει την εισβολή υποστηρικτών του Γκρούεφσκι στη Βουλή και τον τραυματισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Μίτκο Τσάβκοφ προέρχεται από το κόμμα του Γκρούεφσκι και θεωρείται από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, δεν έχουν αναγνωρίσει τον Τζαφέρι ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή πρόεδρο.

Ωστόσο ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στα Σκόπια, σε μια μεσολαβητική πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουάσιγκτον για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο , συναντήθηκε με τον Τζάφερι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση