GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σάρωσε τον σκληροπυρηνικό αντίπαλό του στο Ιράν ο Χασάν Ροχανί

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχάνι γιατί πέτυχε την επανεκλογή του, επικρατώντας με μεγάλ...


Η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχάνι γιατί πέτυχε την επανεκλογή του, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά έναντι του σκληροπυρηνικού συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.
Ο μετριοπαθής ιερωμένος Χασάν Ροχανί έλαβε 22,8 εκατομμύρια ψήφους στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες έναντι 15,5 εκατομμυρίων που έλαβε ο Εμπραχίμ Ραϊσί, με καταμετρημένα 38,9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτοντας ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται.
Σε μια πρώτη αντίδραση και πριν από την ανακοίνωση των επιμέρους αποτελεσμάτων, στελέχη των συντηρητικών αναγνώρισαν τη νίκη του Ροχανί.
"Οι πρώτες καταμετρήσεις δείχνουν ότι ο Ροχανί είναι ο νικητής (...) και πρέπει να τον συγχαρούμε", έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ο Αλιρεζά Ζακανί, πρώην συντηρητικός βουλευτής που μετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της επανεκλογής του Χασάν Ροχανί.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ροχανί, ο μεταρρυθμιστής Ες-Χαγ Τζαχανγκιρί, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα των εκλογών καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ροχανί, εξέφρασε ικανοποίηση μέσω Twitter για "τη μεγάλη νίκη του ιρανικού έθνους".
Χθες, οι δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν μαζική και ενθουσιώδη προσέλευση των ψηφοφόρων στην Τεχεράνη και στην περιφέρεια. Απέναντι στη μεγάλη συρροή των εκλογέων, η ψηφοφορία παρατάθηκε για έξι ώρες και έληξε τα μεσάνυχτα (22.30 ώρα Ελλάδας). Μέχρι αργά το βράδυ οι ψηφοφόροι εξακολουθούσαν να περιμένουν στην ουρά και μερικοί δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν.
Ο 68χρονος Ροχανί διεκδικούσε μια τελευταία τετραετή θητεία. Πολιτικός του αντίπαλος ήταν ο 56χρονος συντηρητικός ιερωμένος Εμπραχίμ Ροχανί, συνεργάτης του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο Ροχανί εξελέγη το 2013 και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του στη διαπραγμάτευση μιας ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, εχθρός του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Σε αντάλλαγμα μιας μερικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που έπλητταν επί σχεδόν 10 χρόνια το Ιράν, η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ποιος είναι ο Χασάν Ροχανί

Ο Χασάν Ρουχανί είναι Ιρανός πολιτικός και πρόεδρος της χώρας ύστερα από τις εκλογές του 2013. Είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών από το 1999, μέλος του Συμβουλίου Διάκρισης Σκοπιμότητας από το 1991, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 1989 και επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας από το 1992.

Ο Ρουχανί είναι, επίσης, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν και γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 1989 μέχρι το 2005, καθώς και διαμεσολαβητής του Ιράν με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις 7 Μαΐου 2013, ο Ρουχανί αναγνωρίστηκε ως υποψήφιος για τις εκλογές του ίδιου έτους. Δήλωσε ότι θα ετοιμάσει μία «χάρτα πολιτικών δικαιωμάτων», θα αποκαταστήσει την οικονομία και και θα βελτιώσει τις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση αν εκλεγεί. Ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος του Ιράν στις 15 Ιουνίου 2013, κερδίζοντας στον πρώτο γύρο τον Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ και ανέλαβε την προεδρία στις 3 Αυγούστου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση