GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκρηξη Τσακαλώτου: "Δε θα κοροϊδεύετε όταν λέμε για παιδική φτώχεια"

«Εμείς δεν έχουμε success story, όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στεν...


«Εμείς δεν έχουμε success story, όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο.

«Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.

«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να προσθέσει ότι στόχος είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν αυτές ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009 ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην ΕΕ. «Ό,τι ίσχυε το 1974, το ίδιο ίσχυε και το 2009, πριν την κρίση και παρά το γεγονός ότι είχε ανάπτυξη επί μια δεκαετία. Δηλαδή και το 2009 η χώρα μας ήταν από πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρα. Πού ήμασταν λοιπόν το 2009 κύριε Σταϊκούρα; Στο υπόγειο ή στο ισόγειο; Πού ήμασταν για τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το 2009; Γιατί το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν το κοινωνικό σας κράτος. Και τώρα, μετά από 7 χρόνια, ερχόμαστε εμείς να μπορούμε να διορθώσουμε εν μέρει αυτό και μας λέτε, ότι τα αντίμετρα φερετζές, ψευτοαντίμετρα, ότι είναι υποτιθέμενα, ότι είναι απάτη» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών υπήρξε και μια στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε την οργή του. Ήταν η στιγμή που αναφέρθηκε στα μέτρα για τα παιδιά, αναφορά που προκάλεσε αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

«Έχετε διαβάσει τα στοιχεία της UNICEF; Σύμφωνα με την έκθεσή της, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας, από 23% το 2009 αυξάνει στο 26,6% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνουν όμως και τη μείωση του ορίου φτώχειας τα έτη αυτά» είπε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014. «Το 2015 σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα… όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα κύριε Σκρέκα, θα ήθελα μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια δεν θα κοροϊδεύετε! Δεν θα κοροϊδεύετε! Το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης! Δηλαδή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες», είπε ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα παιδιά που αντιμετωπίζουν υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιότερων χωρών της ΕΕ, και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από της Ιταλίας.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα μέτρα για το επίδομα στέγασης, σημειώνοντας ότι τα πιο ευάλωτα στρώματα αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση από τις δαπάνες στέγασης, ένα πρόβλημα που εντάθηκε μεν από την κατάρρευση του εισοδήματος, αλλά και ένα πρόβλημα που προϋπήρχε της κρίσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες στέγασής τους υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματός τους, είναι πάνω από 40%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι στο 10%.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη, ότι με τα μέτρα για τη στέγαση αρχίζει η μέριμνα και για τα μεσαία στρώματα, γιατί το επίδομα στέγασης μπορεί να το πάρει οικογένεια με παιδιά με εισόδημα 20.000 ευρώ και άρα 6.000.000 άτομα μπορεί να έχουν αυτό το επίδομα που μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ το μήνα.

Αλλά και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα μέτρα αφορούν οικογένειες με παιδιά με 27.000 εισόδημα. «Αυτό λοιπόν δεν λέγεται μοίρασμα της φτώχειας», είπε ο υπουργός, ενώ για όσους λένε ότι η κυβέρνηση φέρνει ψευτομέτρα, έσπευσε να παραθέσει, για την αξιοπιστία της ΝΔ, τις εκτιμήσεις της για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη το 2012, το 2013 και το 2014 και τι επιτεύχθηκε τελικά με τις αποκλίσεις των στόχων της τότε κυβέρνησης.

Για το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια που είναι μια. Για να εφαρμοστούν, δηλαδή, τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός των στόχων.

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο Ε. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ. «Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους, στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 22 Μαΐου, που μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος.

«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

1 σχόλιο

  1. Λάθος Κύριοι μου της Αποικιοκρατούμενης Χώρας!

    Μόνο Αυτοί Έχουν Παιδιά!!! ΝΑΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΟΊ!!!

    ΑΝΑΛΥΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ:
    Ανέκαθεν Αυτό που Αυτοαποκαλείται "Ελληνικό" Σύστημα, Αυτοί οι Λακέδες ΤΩΝ Αποικιοκρατών και Ιστορικά Επιβεβαιωμένο, Αυτοί η Σαπίλα που την βλέπουμε και σήμερα δεν Είναι Σημερινή Έχει βαθιές Ρίζες στους Κοτσαμπάσιδες και τα άλλα ΣΚΑΤΆ!

    ΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ! ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ;;;
    ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑ!!!


    Τα Χρωματισμένα Παιδιά Ορκίστηκαν Εκδίκηση Ζωής! Και Θα Κρατήσουν Τον Όρκο Τους Για Την Απελευθέρωση Του Ελληνικού Λαού Από Τους Αποικιοκράτες και Τους Πολιτικούς και Πολιτειακούς Αποικιοκρατούμενους Λακέδες!


    ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ��



    Υ.Γ. Η Παιδική Φτώχεια είναι ένα είδος/τμήμα της Παιδικής Πορνείας! Και Εσείς με την "Πολιτική" που υπαγορεύεται από τους Ξένους το μόνο που δημιουργείται Είναι ΦΤΩΧΕΙΑ! Άρα και Παιδική Φτώχεια με όλα τα επαγώμενα! Αλλά είσαστε Όλοι Σας ΤΌΣΟ Αναίσθητοι ώστε να το καταλάβαιται και κατανοήσεται! Αλλά Ποιός έχει απαίτησει από Λακέδες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση