GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια είναι η Φενέρμπαχτσε: Η ομάδα της Χαλκηδόνας και του Ερντογάν!

Το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί η Φενέρμπαχτσε, μια ομάδα με μεγάλη διαδρομή στο σύγχρονο...


Το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί η Φενέρμπαχτσε, μια ομάδα με μεγάλη διαδρομή στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Η Φενέρμπαχτσε  είναι τουρκικός αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1907. Εδρεύει στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Kadıköy (είναι η αρχαία Χαλκηδόνα). Η ονομασία Fenerbahçe σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση ο κήπος του φάρου, ονομασία που δόθηκε από έναν ιστορικό φάρο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.
Η Φενερμπαχτσέ θεωρείται πως έχει τους περισσότερους οπαδούς στην Τουρκία. Επίσης διαθέτει από το 2004 και ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, το «FB TV». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πιο... διάσημος οπαδός της.
Το τμήμα μπάσκετ ανδρών της Φενέρμπαχτσε ιδρύθηκε το 1913 και σημείωσε σημαντική επιτυχία, από τον ερχομό του αθλήματος στην Τουρκία. Η Φενερμπαχτσέ κέρδισε τίτλους σε εθνικό επίπεδο το 1957, το 1959 και το 1965, λίγο πριν από την ίδρυση της Τουρκικής Λίγκας το 1966 και πήρε μέρος στην Ευρωλίγκα το 1960 και το 1966. Οι οπαδοί της χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 1991 για άλλο ένα τίτλο, όταν ο Λεβέντ Τοπσακάλ, ο Λάρρυ, ο Ρότσαρντ και ο προπονητής Τσετίν Γιλμάζ οδήγησαν τη Φενέρμπαχτσε στην κατάκτηση του Τουρκικού Πρωταθλήματος υπερισχύοντας της Τόφας.

Η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε στην Ευρωλίγκα το 1992, αλλά έχασε στον προκριματικό γύρο. Ήταν φιναλίστ στον τελικό του Τουρκικού Πρωταθλήματος το 1992, το 1993 και το 1995, αλλά δεν μπορούσε να βρει έναν τρόπο να κερδίσει το πρωτάθλημα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η τρίτη θέση κατά την περίοδο 1997–98 επέτρεψε στην ομάδα να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα και με παίκτες όπως ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ, ο Μάρκο Μίλιτς, ο Ζαν Ταμπάκ, ο Ιμπραήμ Κουτλουάι και προς το τέλος ο Κόνραντ ΜακΡέι. Η Φενέρμπαχτσε προχώρησε στα πλέι-οφ, χάνοντας από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο σύλλογος έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς το 1996 και το 2001, ενώ τερμάτισε τέταρτη στο FIBA ​​Europe League το 2005. Το καλοκαίρι του 2006 η ομάδα συγχωνεύτηκε με την Ούλκερσπορ σχηματίζοντας την «Φενέρμπαχτσε Ούλκερ» Μετά τη συγχώνευση, η Φενέρμπαχτσε κυριάρχησε στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το πρωτάθλημα δύο συνεχόμενες φορές.Την επόμενη περίοδο, έχασε στον τελικό των πλέι-οφ από την Εφές Πίλσεν,[6] ενώ την περίοδο 2009–10 στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια, επικρατώντας αυτή τη φορά στους τελικούς εναντίον της Εφές Πίλσεν.

Η Φενερμπαχτσέ Ούλκερ ενισχύθηκε μεταγραφικά την περίοδο 2010–11 με πέντε νέες προσθήκες: Ενγκίν Ατσούρ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάρκο Τόμας, Καγιά Πεκέρ και Ντάριους Λαβρίνοβιτς, συμπεριλαμβάνομένων των Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Κέρτις Τζέρελς, Τζέιμς Γκιστ, Χακάν Ντεμιρέλ και τελευταίο τον Θάμπο Σεφολόσα από το ΝΒΑ. Με προπονητή τον Νέβεν Σπάχια, η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια.[8] Έπειτα από δύο απογοητευτικές περιόδους, τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ως προπονητής ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ το ρόστερ ενισχύθηκε με τους Λίνας Κλέιζα από τους Ράπτορς, τον πολλά υποσχόμενο Νεμάνια Μπιέλιτσα, τον Λούκα Ζόριτς, τον Τούρκο με πολλές προοπτικές Κενάν Σιπαχί και τον Μελίχ Μαχμούτογλου. Η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ στέφθηκε πρωταθλήτρια και πάλι επικρατώντας της αντιπάλου της Γαλατασαράι στους τελικούς των πλέι-οφ. Το 2016 έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα αλλά ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην παράταση με 101-96. Στην Τουρκία κατέκτησε το πρωτάθλημα κόντρα στην Ανατολού Εφές.

(Πηγή: Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση