GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κομισιόν αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2018, συνυπολογίζο...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2018, συνυπολογίζοντας αυτή τη φορά και το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αναθεώρηση του δείκτης της ανάπτυξης παρασύρει επίσης προς το χειρότερο και τις προβλέψεις για τους δείκτες του ελλείμματος, του χρέους, της απασχόλησης, της ανεργίας και των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,1%, ενώ το 2018 η αύξηση θα είναι της τάξης του 2,5%. Τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση φέτος 2,7% και του χρόνου 3,1%.

To δημόσιο έλλειμα το 2017 προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,2%του ΑΕΠ, ενώ το 2018 η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος επίσης επηρεάζεται αρνητικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και 4 μονάδες του χρόνου, και θα κυμανθεί στο 178,8% και 174,6% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης θα έχει αρνητική επίπτωση και στην ανεργία, η οποία θα κυμανθεί στο 22,8% του ενεργού πληθυσμού φέτος και στο 21,6% το 2018. Αλλά και ο δείκτης των επενδύσεων θα είναι χειρότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. 

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το πλεόνασμα

Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018), δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σήμερα από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράστηκε κατά 0,5%. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και το κλίμα έχει αλλάξει θετικά, μετά την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας στην Αθήνα.

"Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα"

Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, εντός του 2017 επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου σημαντικά (κατά 2,1% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής). Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με τις προβλέψεις της το Φεβρουάριο κάτι το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια ισχυρή ανάπτυξη πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα και ομαλά τη δεύτερη αξιολόγηση», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση