GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Μπαρίσνικοφ, Ουίλσον, Κάστορφ, Πι

Με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, για δυο μήνες, οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδ...


Με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, για δυο μήνες, οι θεατές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το οποίο φιλοξενεί στο φετινό του πρόγραμμα διεθνείς σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες που παρουσιάζουν παλαιότερες, αλλά και καινούριες παραγωγές τους.
Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει οχτώ διεθνείς παραγωγές και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην περίφημη γερμανική Φόλκσμπίνε.
Η Πειραιώς 260 ανοίγει με μία από τις σημαντικότερες θεατρικές ομάδες της Αγγλίας. Οι Forced Entertainment παρουσιάζουν τα άπαντα του Σαίξπηρ, με έναν πρωτότυπο τρόπο που ξαφνιάζει ευχάριστα. Όλα διαδραματίζονται πάνω σε ένα τραπέζι κουζίνας, με πρωταγωνιστές απλά οικιακά αντικείμενα. «Όλος ο Σαίξπηρ σε ένα τραπέζι», από 1 έως 9 Ιουνίου, με τέσσερα έργα κάθε μέρα (ένα ανά μία ώρα), στον νέο Χώρο Β της Πειραιώς 260.
Η ανερχόμενη Πολωνή σκηνοθέτης Μάρτα Γκουρνίτσκα, γνωστή για την έρευνά της πάνω στην έννοια του χορού της αρχαίας τραγωδίας και τη σύνδεσή του με σύγχρονες κοινωνικές και εθνικές ομάδες, έρχεται στον Χώρο Η της Πειραιώς 260, στις 1 και 2 Ιουνίου. Με τον «Ύμνο στον έρωτα» σχολιάζει με μοναδικό τρόπο την έκπτωση των ανθρωπιστικών αξιών στη χώρα της και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη.
Μια ιδιαίτερη παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο με τίτλο «From basement to roof» έρχεται από το Ιράν. Η Αφσανέχ Μαχιάν με την ομάδα Shieveh Theatre Company παρουσιάζουν τη συγκλονιστική ιστορία του ροκ συγκροτήματος Yellow Dogs από την Τεχεράνη. Το 2013, σε μία κρίση, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος δολοφόνησε τα υπόλοιπα τρία, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα. Στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, στις 8 και 9 Ιουνίου.
Μία ακόμα παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο έρχεται στη φεστιβάλ από τον Ελβετό σκηνοθέτη Μίλο Ράου, που παρουσιάζει φέτος το τρίτο μέρος της Ευρωπαϊκής Τριλογίας του, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη μορφή που θα έχει η νέα Ευρώπη. Ηθοποιοί από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Ρουμανία (Ramo Ali, Ακύλλας Καραζήσης, Rami Khalaf, Μάγια Μόργκενστερν), αφηγούνται τα βιώματά τους ως μετανάστες, στην παράσταση «Αυτοκρατορία», στις 15 και 16 Ιουνίου, στον Χώρο Η της Πειραιώς 260.
Ο νεαρός Γάλλος σκηνοθέτης Ζιλιέν Γκοσλέν, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο περσινό Φεστιβάλ με το «2666», παρουσιάζει φέτος την παράσταση που τον καθιέρωσε στο ευρωπαϊκό θέατρο: «Τα στοιχειώδη σωματίδια». Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ, η παράσταση μιλά για την παρακμή των δυτικών κοινωνιών, με δέκα ηθοποιούς επί σκηνής και ζωντανή μουσική. Στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, στις 29 και 30 Ιουνίου.
Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο Ρομέο Καστελούτσι, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 30 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου. Στη «Δημοκρατία στην Αμερική» ο Ιταλός σκηνοθέτης εμπνέεται από το ομώνυμο έργο του Αλεξίς ντε Τοκβίλ, για να μας μεταφέρει στον κόσμο των πουριτανών και των ιθαγενών της Αμερικής και να μιλήσει για ζητήματα όπως η γλώσσα της επικοινωνίας, η θρησκεία και η έννοια της κοινότητας.
Ακόμη, μία μεγάλη συνεργασία έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Ρόμπερτ Ουίλσον σκηνοθετεί και πάλι τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, σε ένα ξεχωριστό θεατρικό σόλο. Τα ημερολόγια του θρυλικού χορευτή Βάσλαβ Νιζίνσκι αποτελούν τη βάση για το «Γράμμα σ' έναν άντρα», που θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 10 ως τις 13 Ιουλίου.
Ο Ολιβιέ Πι, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου μία παράσταση που ξεχώρισε στο γαλλικό φεστιβάλ. Προσεγγίζοντας δύο αμιγώς πολιτικά έργα του Αισχύλου, σκηνοθετεί τον «Προμηθέα Δεσμώτη» και τις «Ικέτιδες» σε μία κοινή παράσταση, στις 4 και 5 Αυγούστου.
Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Φόλκσμπίνε, τον θρυλικό θίασο του Βερολίνου, που σηματοδότησε τη θεατρική πρωτοπορία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο θίασος έρχεται στην Αθήνα για ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορία του, που περιλαμβάνει παραστάσεις, προβολές, ομιλίες και πάρτι. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που θα διαρκέσει 17-24 Ιουνίου, το κοινό μπορεί να δει τρεις θεατρικές παραστάσεις.
Ειδικότερα, ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Φρανκ Κάστορφ σκηνοθετεί τον «Παίκτη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, χρησιμοποιώντας την τεχνική της ζωντανής κινηματογράφησης, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σκηνοθετικό του στυλ και ένα ισχυρό καστ ηθοποιών. Στις 19 και 20 Ιουνίου, στο Δ της Πειραιώς 260.
Ο Ρενέ Πόλες σκηνοθετεί μια ξεκαρδιστική παράσταση που θέτει επί τάπητος μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα περί κατοικίας, με τον ευφάνταστο τίτλο: «Σ' αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα βαγόνια του Rollende RoadShow της Φόλκσμπίνε, που θα στηθούν στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς, στις 17 και 18 Ιουνίου.
Τέλος, ο Χέρμπερτ Φριτς, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε ποτέ η Φόλκσμπίνε, σκηνοθετεί το «Μουρμουρητό», βασισμένο στη νουβέλα του Ντίτερ Ροτ. Στην ξεκαρδιστική αυτή παράσταση, οι δεκατέσσερις ηθοποιοί παίζουν, μουρμουρίζοντας μία μόνο λέξη: «Murmel Murmel».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση