GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μακρόν ορίζει πρωθυπουργό και φεύγει για το Βερολίνο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ορίζει σήμερα τον πρωθυπουργό της κυβέρνησής του, με τον Εντουάρ Φιλίπ να δίνεται ως φαβορί, πριν αναχωρήσει για το...


Ο Εμανουέλ Μακρόν ορίζει σήμερα τον πρωθυπουργό της κυβέρνησής του, με τον Εντουάρ Φιλίπ να δίνεται ως φαβορί, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, δίνοντας προτεραιότητα στον γαλλο-γερμανικό άξονα και την Ευρώπη.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας , θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που επέλεξε για να ηγηθεί της πρώτης του κυβέρνησης.

Το όνομα του 46χρονου Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και δημάρχου της Χάβρης που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλέν Ζιπέ, κυκλοφόρησε μετ΄επιτάσεως το σαββατοκύρικαο.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτισθεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, θα είναι κρίσιμη για τον νεαρό πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα να συνενώσει γύρω από το «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» πρόγραμμά του και να επιδιώξει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ο διορισμός πρωθυπουργού που θα προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων. 

Ευρωπαϊστής 

Στο Ματινιόν, το επιτελείο του Μπερνάρ Καζνέβ έχει κάνει τις προετοιμασίες ώστε η μεταβίβαση των εξουσιών να μπορεί να γίνει εντός της σημερινής ημέρας, δήλωσε πηγή της ομάδας του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει στην συνέχεια για το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για τον θερμό ευρωπαϊστή, ο οποίος, την ώρα του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού, υποσχέθηκε να εργασθεί για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε κρίση.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την Γαλλία», δήλωσε χθες κατά την ομιλία του κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

«Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη θα αναμορφωθεί και θα επανεκκινήσει...Εχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική διότι είναι το εργαλείο της ισχύος και της κυριαρχίας μας. Θα εργασθώ γι΄αυτό», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα τον υποδεχθεί σήμερα για δείπνο, έπειτα από μία συνομιλία που έχει ορισθεί για τις 17.30 τοπική ώρα και την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η πρώτη ξένη ηγέτις που τον συνεχάρη τον βράδυ της νίκης του επί της Μαρίν Λεπέν, στις 7 Μαΐου. Φέρει τις ελπίδες «εκατομμυρίων» Γάλλων, Γερμανών και Ευρωπαίων», είχε πει τότε. 

Αρχηγός του στρατού 

Χθες , ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε τις πρώτες ώρες της προεδρικής του θητείας σε μία συμβολική κίνηση: μία επίσκεψη, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, για να βρεθεί στο πλευρό βαριά τραυματισμένων στην μάχη γάλλων στρατιωτών.

Είναι μία κίνηση που απευθύνεται προς τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε θέατρα επιχειρήσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος επέλεξε να ανεβεί την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων επιβαίνοντας σε στρατιωτικό όχημα, σε ένα ισχυρό συμβολισμό με φόντο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των τζιχανιστών τρομοκρατών.

Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του.

Στην πρώτη του ομιλία χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε τον «τεράστιο ρόλο» της Γαλλίας, η οποία «οφείλει να διορθώσει τις υπερβάσεις της πορείας του κόσμου και να φροντίσει για την ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση