GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μυστήριο γύρω από τη συνάντηση Μέι-Γιούνκερ: Καλό κλίμα ή ναυάγιο;

Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) που έκανε ...


Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) που έκανε λόγο για μια "δύσκολη" συνομιλία μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη εβδομάδα.

Η Μέι και ο Γιούνκερ δείπνησαν μαζί την περασμένη Τετάρτη, ενόψει των συνομιλιών που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο πλευρές είπαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική.

Ωστόσο η FAS έγραψε την Κυριακή ότι ο Γιούνκερ δήλωσε πως "φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 φορές πιο προβληματισμένος" απ' όσο ήταν προηγουμένως.

"Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την περιγραφή" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Όπως ξεκαθάρισαν η πρωθυπουργός και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επρόκειτο για μια εποικοδομητική συνάντηση ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Μέι: Δε ζω σε άλλο γαλαξία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε εξάλλου χθες ότι δεν ζει "σε άλλον γαλαξία" όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, απαντώντας στην κριτική Ευρωπαίων αξιωματούχων που, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, την κατηγορούν για τις υπερβολικές απαιτήσεις της.

Η εφημερίδα Sunday Times στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της έγραφε: "Η Μέι ζει σε άλλον γαλαξία, λένε οι Βρυξέλλες". Το ρεπορτάζ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η Μέι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Μέι φέρεται να είπε σε αυτή τη συνάντηση ότι θέλει να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου πριν επιλυθεί το ευαίσθητο ζήτημα του "λογαριασμού" του διαζυγίου, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι.

"Πήγε πολύ άσχημα", λέγεται ότι σχολίασε στη συνέχεια ο Γιούνκερ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, που επικαλείται έναν από τους βοηθούς του. Ο Γιούνκερ μιλούσε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία μετέφερε τη συζήτηση με την Μέι. "Βρίσκεται (η Μέι) σε άλλον γαλαξία. Με βάση αυτά που έγιναν στη συνάντηση, μια έλλειψη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από την επίτευξη συμφωνίας", πρόσθεσε.

"Δεν βρίσκομαι σε άλλον γαλαξία" απάντησε η Μέι, μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC. "Αλλά πιστεύω ότι τα σχόλια που είδαμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν ότι θα υπάρξουν στιγμές που αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες", πρόσθεσε. 

Επανέλαβε επίσης ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει συμφωνία παρά να επιτευχθεί μια "κακή συμφωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση