GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα δοκιμασία για τον Τραμπ: Ο Κόμεϊ καταθέτει δημόσια στη Γερουσία

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδίως πριν από δέκα μέρες από τον ...


Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος αποπέμφθηκε αιφνιδίως πριν από δέκα μέρες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησε να καταθέσει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σε μια δημόσια ακρόαση που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο, γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Ελπίζω η κατάθεση του πρώην διευθυντή Κόμεϊ να δώσει απαντήσει σε κάποια από τα ερωτήματα που εγέρθησαν έπειτα από την αιφνίδια απόλυσή του από τον Αμερικανό πρόεδρο», τόνισε ο Μαρκ Γουόρνερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών Ρίτσαρντ Μπερ.

Στη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για το Ισλάμ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ελπίζοντας να κοπάσει η ένταση στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια εβδομάδα σοβαρών αποκαλύψεων.

Ωστόσο αμέσως μετά την απογείωση για το Ριάντ του προεδρικού αεροπλάνου, η Washington Post έγραψε ότι η έρευνα του FBI για τις διασυνδέσεις μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας εστίαζε σε έναν νυν υψηλόβαθμο του Λευκού Οίκου, "στενό" σύμβουλο του προέδρου, που δεν κατονομάζεται.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει "παλαβό" τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σε μια συνάντηση στις 10 Μαΐου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Οβάλ Γραφείο.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Τραμπ, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών της επιτροπής Πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής του FBI που παραμένει σιωπηλός μετά την αποπομπή του στις 9 Μαΐου, δέχτηκε να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία.

Το Air Force One αναμένεται το μεσημέρι στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπου ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μελάνια και την πρωτότοκη κόρη του Ιβάνκα θα τύχουν θερμής υποδοχής.

Αν η δυσπιστία των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα ήταν γνωστή, ο μεγιστάνας των ακινήτων αναμένεται να γίνει δεκτός με ανοικτές αγκάλες.

Εκεί που οι προκάτοχοί του έκαναν κατά παράδοση την πρώτη τους επίσκεψη στον άμεσο γείτονά τους --το Μεξικό ή τον Καναδά-- ο Τραμπ επέλεξε την πετρελαϊκή μοναρχία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τον οποίο θα συναντήσει νωρίς το απόγευμα, κάλεσε σε "μια νέα εταιρική σχέση" μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών χωρών, των οποίων πολλοί ηγέτες θα βρίσκονται αύριο, Κυριακή στο Ριάντ.

"Θα υπάρξει ένα πιο σκληρό μήνυμα για το Ιράν (τον μεγαλύτερο σιιτικό αντίπαλο), δεν τους κάνει μάθημα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα χειροκροτηθεί", δήλωσε ο Φίλιπ Γκόρντον, του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. "Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τί θα τους ζητήσει και τί μπορεί να περιμένει ότι θα αποσπάσει".

Ο Λευκός Οίκος ζητεί μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών του Κόλπου στην καταπολέμηση αυτών που ο Τραμπ αποκαλεί "ισλαμιστές ριζοσπάστες τρομοκράτες".

"Θα ενθαρρύνει τους άραβες και τους μουσουλμάνους εταίρους μας να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την προώθηση της ειρήνης και να αντιμετωπίσουν αυτούς, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έως την Αλ Κάιντα, που συνεχίζουν το χάος και τη βία, που προκάλεσαν τόσα δεινά στον μουσουλμανικό κόσμο και πέραν αυτού", δήλωσε ο Χ.Ρ. Μακ Μάστερ, σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Αύριο στο Ριάντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφωνήσει ενώπιον περίπου 50 ηγετών μουσουλμανικών χωρών ομιλία στην οποία θα υπογραμμίζει τις "ελπίδες" του για ένα "ειρηνικό όραμα" του το Ισλάμ. Αυτή η σύνοδος κορυφής "ευλογήθηκε" από τον ιμάμη της Μέκκας.

Πριν από οκτώ χρόνια, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα από το Κάιρο είχε απευθύνει έκκληση για μια "νέα αρχή" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, "μια αρχή βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό".

Κατά την επίσκεψη του Τραμπ αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για συμφωνίες για εξοπλιστικά που θα αποφέρουν πολλά κέρδη στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Το τεράστιο ερώτημα στην περίπτωση που η Σαουδική Αραβία υπογράψει συμφωνίες συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός, με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου", προειδοποιεί ο Μπρους Ρίντελ, πρώην στέλεχος της CIA και σήμερα αναλυτής στο Brookings Institution.

Το ταξίδι του Τραμπ θα τον οδηγήσει επίσης, στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στο Βατικανό, στις Βρυξέλλες και στη Σικελία για τις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7, όπου οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον θα ζητήσουν σαφείς δεσμεύσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση