GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλία Προεδρικές: Στην τελική ευθεία Μακρόν και Λεπέν

Έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα δώσουν σήμερα την ευκαιρία σε πολλούς Γάλ...


Έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα δώσουν σήμερα την ευκαιρία σε πολλούς Γάλλους να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους τόσο στον Εμμανουέλ Μακρόν όσο και στην Μαρίν Λεπέν, τους δύο υποψηφίους για την προεδρία, οι οποίοι από την πλευρά τους θα συναντηθούν με υποστηρικτές τους.
Την 1η Μαΐου 2002, 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία, έπειτα από έκκληση των συνδικάτων, «για να φράξουν τον δρόμο με την ψήφο τους στον Ζαν-Μαρί Λεπέν», ο οποίος είχε τελικά συγκεντρώσει μόλις 18% των ψήφων. Πέρυσι, την 1η Μαΐου 2016, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 84.000. Ο αριθμός των διαδηλωτών φέτος θα είναι ένας δείκτης για το κατά πόσο ο κόσμος απορρίπτει την Λεπέν και τον αντίπαλό της.
Από την πλευρά τους, οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν σήμερα σε συγκεντρώσεις: στο παρισινό προάστιο Βιλπέντ από τις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου και στο Παρίσι από τις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του κινήματος Εμπρός!.
Στόχος και των δύο είναι να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους έξι ημέρες πριν από την ψηφοφορία και δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη τηλεμαχία που θα τους φέρει αντιμέτωπους το βράδυ της Τετάρτης, αλλά επίσης να αναζητήσουν ψήφους μεταξύ των ψηφοφόρων των εννέα υποψηφίων που αποκλείσθηκαν στον πρώτο γύρο.

Μετά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστά που ξεκίνησαν από 64% για να διαμορφωθούν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας στο 59% έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν που από το 36% έχει κλείσει την ψαλίδα ανεβαίνοντας στο 41%.
Στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν έχουν ταχθεί όλες οι δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της Γαλλίας και της ΕΕ. Από την πλευρά της, η Λεπέν ανακοίνωσε ότι «μπαίνει σε άδεια» από την ηγεσία του κόμματος της, του Εθνικού Μετώπου, με στόχο να συσπειρώσει πίσω της τους εθνικιστές, όσους είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη ή κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου. Δικαιολόγησε την απόφασή της χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού Ντε Γκωλ πως « Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση