GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Αναστασιάδης ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για την πρότασή του στον Ακιντζί

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για την πρότασή του προς τον...


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνει σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για την πρότασή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον γγ του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση», που αν γίνει αποδεκτή από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέα διάσκεψη στη Γενεύη και τελική συμφωνία λύσης, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος την Πέμπτη είχε μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η πρότασή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναστοχάστηκε πάνω στην πείρα της διαπραγμάτευσης των δύο ετών και έκανε μια πρόταση, για να ξεμπλοκάρει αυτή τη διαπραγμάτευση. Στους Τουρκοκύπριους φαίνεται ότι φάνηκε - τουλάχιστον προς το παρόν - παράξενο, σε σχέση με αυτά που έχουν στο δικό τους το μυαλό. Ελπίζω να κοιμηθούν ήσυχα με το μαξιλάρι τους και να το ξανασκεφθούν».

Η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα γίνει υπό την σκιά της χθεσινής συνέντευξης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού». Επίσης, είπε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις». Μάλιστα, παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σε ερώτηση, εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας». Συναφώς, προειδοποίησε πως «η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται».

Το κλίμα για τη σημερινή συνεδρίαση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι βαρύ, καθώς τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του. Ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του Κυπρίου προέδρου, τις τελευταίες μέρες απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς επί των εξελίξεων και να υπεραμυνθεί των χειρισμών Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να οδηγηθούν οι συνομιλίες σε μια νέα Γενεύη και ζήτησε «από όλους να αντικρίσουν ψύχραιμα τις εξελίξεις».

Επίσης, στην επίθεση έχει περάσει και το ΑΚΕΛ, που στήριζε μέχρι πρόσφατα τους χειρισμούς Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί «δεν παρέμεινε στη γραμμή της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και όταν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και συμφωνία να προχωρήσουν στις διεθνές πτυχές». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «θα είναι τραγικό, εάν για λόγους διαδικασίας οι συνομιλίες φτάσουν σε αδιέξοδο ή καταρρεύσουν».

Ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού υπεραμύνθηκε της εισήγησης του κόμματος για διασταυρούμενη συζήτηση των σημαντικών εκκρεμούντων ζητημάτων ως ένα πακέτο.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, μια άτυπη κατάθεση προτάσεων από μέρους των δύο ηγετών, μπορεί να δώσει διέξοδο στη διαδικαστική διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί πως «εάν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε αδιέξοδο, πιθανόν να αναζητηθούν ευθύνες, γι' αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της με τους χειρισμούς που θα κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση