GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας στον Ερντογάν: Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση - ΦΩΤΟ

Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο...


Είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, είπεο Αλέξης Τσίπρας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και άλλους τομείς, με την οποία συμφώνησε και ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η θετική ατζέντα του του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο.

Επίσης, προτάθηκε επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες παρουσία προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αφού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ο ηγέτης της γειτονικής χώρας συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν και για να γίνει η Διάσκεψη της Γενεύης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για θέμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας. Από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση