GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νότια Κορέα: Πρόεδρος ο υποψήφιος που θεωρεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν “φίλο”

Νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα είναι, όπως δείχνουν τα exit polls, ο φιλελεύθερος υποψήφιος Μουν Τζε-ιν του κόμματος Minjoo. Τα δ...


Νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας θα είναι, όπως δείχνουν τα exit polls, ο φιλελεύθερος υποψήφιος Μουν Τζε-ιν του κόμματος Minjoo. Τα δυο δυνατά χαρτιά του Μουν είναι η μετριοπαθής προσέγγισή του απέναντι στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την αλλαγή του πλαισίου διοίκησης των μεγάλων επιχειρήσεων που διοικούνται από οικογένειες στη Νότια Κορέα. Να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με τα exit polls που παρουσίασαν σήμερα τρία τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, ο Μουν συγκεντρώνει ποσοστό 41,4%. Ακολουθεί ο Χονγκ Τζουν-πιο του πρώην κυβερνώντος κόμματος Ελευθερία Κορέα με ποσοστό 23,3%. Ο Αν Τσουλ-σου από το κεντρώο Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 21,8%, και καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων. Ο Γου Σουνγκ-μιν, του συντηρητικού Δεξιού Κόμματος συγκεντρώνει 7,1% και ο Σιμ Σανγκ-γιουνγκ του Κόμματος Δικαιοσύνης ποσοστό 5,9%.

Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξάγονται μετά το σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς που έπληξε την πολιτική αξιοπιστία της χώρας, οδηγώντας στην αποπομπή εκ των προεδρικών καθηκόντων της, της πρώην προέδρου, Παρκ Γκουν-χιέ.

Ο Μουν είχε χάσει τις προεδρικές εκλογές υπέρ της Παρκ, το 2012, με μικρή διαφορά, και ασκεί κριτική στις δύο προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις, καταλογίζοντας τους, αποτυχία ως προς τον τερματισμό ανάπτυξης του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο ίδιος, υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας πολιτικής διπλής κατεύθυνσης που θα περιλαμβάνει το διάλογο με την Πιονγιάνγκ, αλλά και την άσκηση πίεσης μέσω της εφαρμογής των εμπορικών και οικονομικών περιορισμών, προκειμένου το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ν' αλλάξει στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση