GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ: Ο Άσαντ αποτέφρωσε χιλιάδες κρατούμενους σε κρεματόριο της Δαμασκού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν στοιχεία ότι το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε ένα «κρεμ...


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν στοιχεία ότι το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε ένα «κρεματόριο» μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, για να αποτεφρώσει τις σορούς χιλιάδων φυλακισμένων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Στούαρτ Τζόουνς, ασκών χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, παρουσίασε μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών στους δημοσιογράφους και κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ότι διέπραξε «μαζικές εκτελέσεις», απαιτώντας ο Άσαντ να βάλει ένα «τέλος σε αυτές τις ωμότητες».

Σε αυτές τις «αποχαρακτηρισμένες» φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2017, τον Απρίλιο του 2016, τον Ιανουάριο του 2015 και τον Αύγουστο του 2013, είναι ορατά κτίρια με λεζάντες που αναφέρουν «κεντρικό κτίριο της φυλακής» και «πιθανό κρεματόριο».

Σε άλλο στιγμιότυπο, εικονίζεται ένα κτίριο που κατά τον Στούαρτ πιθανότατα αποτελούσε «κρεματόριο (...) του συριακού καθεστώτος».

Οι κατηγορίες αυτές από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνονται μόλις μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το συριακό καθεστώς.

O Τζόουνς είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «λόγους να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη» τη συμφωνία για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» για τις οποίες μεσολάβησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στην Αστάνα του Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα.

Καταγράφονται επίσης λίγους μήνες μετά την έκθεση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, τον Φεβρουάριο, κατά την οποία το καθεστώς της Δαμασκού πιστεύεται πως απαγχόνισε περίπου 13.000 ανθρώπους μέσα σε πέντε χρόνια (2011-2015) στη φυλακή Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό. Η Αμνηστία κατήγγειλε στην έκθεσή της μια συστηματική «πολιτική εξολόθρευσης».

Την ίδια ώρα, αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον σήμερα στην πόλη Μπουκάμαλ, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άμαχοι,  δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση