GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αχτσιόγλου: Κάναμε συμβιβασμούς, όμως παλεύουμε κάθε μέρα

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο ...


«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Η κ. Αχτσιόγλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνώρισε ότι στο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχουν και δυσμενείς όροι, που είναι όμως, όπως είπε, αποτέλεσμα τόσο των αρνητικών συσχετισμών και των δογματικών αντιλήψεων που επικρατούν στην ΕΕ και οι οποίοι φρόντισαν να ενισχύσουν μια αδιέξοδη πολιτική, όσο και ενός παλαιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που εφάρμοσε αποτυχημένες πολιτικές.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι ενώ «κραύγαζε πως η κυβέρνηση καθυστερούσε να κλείσει την Αξιολόγηση, μιλούσε για ιδεοληψίες και ζητούσε να κλείσει με το όποιο κόστος, τώρα που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, οι κραυγές της συνεχίζονται μιλώντας για καταστροφική συμφωνία».

«Ενώ εμείς προσπαθούσαμε να αντικρούσουμε τις παράλογες απαιτήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούσε με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική αντιπολίτευση κραύγαζε ότι καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί είμαστε ανίκανοι και έχουμε ιδεοληψίες. Τόσα και άλλα τόσα μας καλούσατε να υπογράψουμε. Από κοντά και μερίδα των ΜΜΕ που βλέπει παντού την οικονομική καταστροφή», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ακούμε για μέτρα ασπιρίνες. Πως γίνεται όμως τα αρνητικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν από τον δογματισμό του ΔΝΤ και την δειλή στάση των Ευρωπαίων να είναι καταστροφή και «τα χειρότερα που ήρθαν ποτέ» και την ίδια στιγμή τα ισόποσα θετικά μέτρα να είναι ασπιρίνες; Για άλλη μια φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά από την αντιπολίτευση του «τόσα και άλλα τόσα». Δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επαναφορά του παλιού καθεστώτος. Γιατί όποτε αναγκάζεστε να μιλήσετε συγκεκριμένα αναδεικνύεται περήφανα την ταύτιση σας με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, με την πολιτική που διέλυσε την κοινωνική πλειοψηφία και χρεοκόπησε την ελληνική κοινωνία».

«Είναι αλήθεια ότι κάναμε συμβιβασμούς, πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση από τους δανειστές. Κάθε μέρα παλεύουμε όμως να δώσουμε τέλος στις αρνητικές συνέπειες που μας επιβάλλουν, και αυτό δεν μπορείτε να το ανεχτείτε ούτε εσείς ούτε οι φίλοι σας», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα, τονίζοντας ότι «πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι με 11 νόμους και 2 υπουργικές αποφάσεις έδωσαν την χαριστική βολή διαλύοντας και την αγορά εργασίας και το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε.

«Επί κυβερνήσεων τους στήθηκε η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι ρυθμίσεις είναι ευνοϊκότερες σε ότι αφορά και το ασφαλιστικό σύστημα και τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις .

Αναφερόμενη στα εργασιακά, μίλησε για επαναρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. «Με τη διάταξη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις επιχειρείται η αναστροφή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Με την προτεινόμενη διάταξη, η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το ΜΠΔΣ, καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως την 20.8.2018. Επομένως από την 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο νόμος 1876/του 1990», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

«Κριτική για το γεγονός ότι δεν θα επανέλθουν άμεσα, μπορούμε να δεχθούμε από τους εργαζόμενους. Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα ανεχθούμε».

Για το ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα, τα 2/3 των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν, αφορούν το 2019 και όχι το επόμενο διάστημα.

Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου στα θετικά μέτρα που θεσπίζονται και αφορούν:

-Επιδότηση ενοικίου από την οποία συνολικά θα ωφεληθούν 600.000 νοικοκυριά. Ωφελούμενοι θα είναι σε ατομικό επίπεδο με ετήσιο εισόδημα 9.846 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 20.677 ευρώ. Το μέγιστο ποσό του επιδόματος θα φτάνει τα 150 ευρώ το μήνα και ο μέσος όρος του επιδόματος 1000 ευρώ το χρόνο.

- Συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Με μηνιαίο ατομικό εισόδημα έως 700 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα είναι μηδενική και ισχύει για όλα τα φάρμακα και για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, δηλαδή το 60,4% του συνόλου των πολιτών.

- Αύξηση δικαιούχων για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η αύξηση των ωφελούμενων από το μέτρο έως το 2020, υπολογίζεται να φθάσει συνολικά τα 45.000 άτομα. Ειδικότερα, το 2017 οι ωφελούμενοι θα είναι 90.000, το 2019 θα είναι 120.000 (+30.000) και το 2020 θα είναι 135.000.

- Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων. Το μέτρο αφορά 448.500 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, δηλαδή συνολικά το 50% των μαθητών, με έμφαση σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

- Αύξηση και επέκταση του οικογενειακού επιδόματος. Το επίδομα τέκνων αυξάνεται για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Μια οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, έπαιρνε πριν το μέτρο 54 ευρώ το μήνα και 648 ευρώ το χρόνο, ενώ μετά το μέτρο θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1200 ευρώ το χρόνο.

- Θέσεις εργασίας. Παράλληλα με τα υπόλοιπα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας θα προχωρήσουν νέα προγράμματα δημιουργίας 30.000 θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας η κ. Αχτσιόγλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να σπάσουμε το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτροπείας στο οποίο εγκλωβίσατε την χώρα. Μπορείτε εδώ μέσα να πανηγυρίζετε χαιρέκακα για αυτό το γεγονός, την ίδια στιγμή που μαζί με τους δανειστές πιέζετε για την εφαρμογή των χειρότερων μέτρων. Δεν μπορείτε όμως να σβήσετε τα αποτελέσματα ενός αγώνα που γίνεται καθημερινά και δεν περιορίζεται από τις αξιολογήσεις. Ενοχλείστε που βλέπεται να ξηλώνουμε αργά αλλά σταθερά το κράτος εργολάβο που με τόση συνέπεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οικοδομήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Η Αξιολόγηση τελειώνει και θα έχει μικρές και μεγάλες θετικές αλλαγές που χρειάζονται οι πολίτες».

Σε σχέση με το lock out (ανταπεργία) και τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι «έρχεται από το παράθυρο», η υπουργός Εργασίας είπε ότι το lock out απαγορεύεται ρητά στο νόμο 1264/1982 και αυτό δεν αλλάζει. «Αυτό που υπάρχει στο νομοσχέδιο, είναι η πρόβλεψη για γρήγορη εκδίκαση των διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, για μισθολογικές απαιτήσεις εργαζομένων που δεν απήργησαν, όταν γίνεται απεργία στην επιχείρηση. Όταν γίνεται μια απεργία στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι που δεν απεργούν και πηγαίνουν να εργαστούν, πολύ συχνά ο εργοδότης δεν τους καταβάλλει τα οφειλόμενα επικαλούμενος το γεγονός της απεργίας στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι λοιπόν πηγαίνουν στα δικαστήρια και ζητούν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους».

«Τι νομοθετούμε τώρα; Τι φέρνουμε στη Βουλή; Τη γρήγορη εκδίκαση αυτών των διαφορών. Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να επιλύονται γρήγορα αυτές οι διαφορές για την καταβολή των δεδουλευμένων τους; Νομίζω πως είναι», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

1 σχόλιο

  1. Ο Θεός να μας φυλάξει από τον φασισμό του Σύριζα!

    10000000/100 στημένο από τον τσίπρα το επεισόδιο με τον κασιδιάρη στην βουλή, απλά για να είναι αθώος του αίματος το μεθοδεύσανε να γίνει ενώ απουσίαζε στο πεκίνο. Και εξηγούμαι, μετέδιδε ή δεν μετέδιδε η κάμερα της βουλής την αρχή του επεισοδίου; ΝΑΙ! Πότε σταμάτησε να το μεταδίδει; Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν χειροδικήσει ο κασιδιάρης…. Σώζοντας τον έτσι από το να τον δούνε όλοι όσοι έτυχε να παρακολουθούν από τηλεοράσεως την συνεδρίαση της βουλής, αλλά και στερώντας τον Δένδια από ένα στοιχείο ενώπιον δικαστηρίου, αν ήθελε προκύψει.
    ( ο κάμεραμαν πρέπει να ελεγχθεί ενώπιον δικαστηρίου για συμμετοχή σε αυτό, στο όλο ανοσιούργημα, και να πει ποιος του έδωσε εντολή να πράξει ότι έπραξε )
    Ο προεδρεύων της βουλής συριζαίος φώναζε να έρθει η φρουρά, αλλά έβλεπες το υποκριτικό του τόνου της φωνής και της έκφρασης… και που ήταν η φρουρά κύριε πρόεδρε; Της είχες δώσει ημίωρη άδεια για να ξεσκάσει από τον φόρτο εργασίας που είχε, ένεκα καφέ-σάντουιτς-χαβαλέ-κουβεντούλας;
    Ααααααχ…. Και η ευγένεια του προέδρου να δώσει μετά το επεισόδιο με μεγάλη ευγένεια και γαλαντομία, καθ’ ότι, εμείς δεν είμαστε όπως εσείς, όπως είπε, στον ΝΤΟΥΛΑΠΑ χρυσαυγίτη τον λόγο, όχι για να απολογηθεί ή να προσπαθήσει να μπαλώσει τα πράγματα, αλλά για μια επίθεση στην νέα δημοκρατία, την οποία ο κουτοπόνηρος προεδράκος δεν χαρακτήρησε εκτός θέματος, αλλά την άφησε να εξελιχθεί για να ακουστούν στο πανελλήνιο αφού είχε αυξηθεί και η τηλεθέαση τα σκολιανά της. Ναι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι χρυσαυγίτες και συριζαίοι τα έχουν βρει και συνεργάζονται…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση