GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΡΑΣΟΣ από τον υπεύθυνο της χρεοκοπίας! Αλογοσκούφης:«Δεν φταίω εγώ αλλά το Ευρώ»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ  Ένας Βενεζουελάνος, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας...  Ένας Βενεζουελάνος, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας μπαίνουν...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ
 Ένας Βενεζουελάνος, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας... 

Ένας Βενεζουελάνος, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας μπαίνουν σε ένα αμφιθέατρο του ΜΙΤ για να συζητήσουν γιατί αποτυγχάνουν (ή πετυχαίνουν) τα έθνη. Μετά από τις εισηγήσεις τους το κοινό τούς ρωτάει τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
Ο Βενεζουελάνος απαντάει: να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό της και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Η διασπορά της να βοηθήσει στη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος: να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της, να τους κάνει πιο συμμετοχικούς έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η δημιουργία πλούτου αλλά και πιο δίκαια η κατανομή του.

Ο Έλληνας: να αλλάξει πολιτική η Γερμανία.

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο αλλά είναι η επιγραμματική περιγραφή της εκδήλωσης του «Κύκλου των Ελλήνων Ακαδημαϊκών» της Βοστώνης που έγινε στις 4/5 στο ΜΙΤ με καλεσμένους τον Ricardo Hausmann, καθηγητή στη σχολή δημόσιας διοίκησης του Harvard, τον Daron Acemoglu, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο MIT και συγγραφέα (μαζί με τον James Robinson του Harvard) του σημαντικού «Why Nations Fail» και του Γιώργου Αλογοσκούφη, νυν κατόχου της έδρας Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Tufts.

Οι αρχικές εισηγήσεις περιστράφηκαν γύρω από την κύρια ακαδημαϊκή θεματολογία των ομιλητών. Ο Hausmann μίλησε για τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού ως βασικού «DNA» της οικονομικής ανάπτυξης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεγάλα αναπτυξιακά βήματα αν το ανθρώπινο δυναμικό της επικεντρωθεί σε πιο παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Τόνισε δε, ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη διογκούμενη λόγω κρίσης διασπορά σαν αρωγό στη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων αλλά και σαν φορέα ανανέωσης του “DNA” των δεξιοτήτων. Ο Daron Acemoglu έμεινε κοντά στην βασική θεωρία του “Why Nations Fail”, και μίλησε για την ποιότητα των θεσμών και την ανάγκη να είναι αυτοί «συμμετοχικοί», να μην αποκλείουν δηλαδή ομάδες ανθρώπων από τη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας από τον εμφύλιο και μετά, απέδωσε τη σημερινή οικονομική κρίση της Ελλάδας σε αυτό δείχνοντας μάλιστα και μια διαφάνεια που έδειχνε το κρατικό χρέος της Ελλάδας σταθερό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Hausmann υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σαφώς πιο αντιμετωπίσιμο από αυτό της πατρίδας του, γιατί και το χρέος είναι διαχειρίσιμο λόγω των προνομιακών επιτοκίων που εξασφάλισαν για την Ελλάδα τα μνημόνια αλλά και γιατί η Ελλάδα βασίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της και όχι σε κάποιο φυσικό πόρο. Επισήμανε δε την έλλειψη μιας εθνικής αφήγησης για το μέλλον σαν κύρια αιτία της σημερινής τελμάτωσης και της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής τάξης.

Σε ερώτηση του ακροατηρίου για το τι θα έκανε διαφορετικά αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε: «Ήταν λάθος που μπήκαμε στο Ευρώ» διευκρινίζοντας ότι σαφώς και σήμερα η έξοδος θα ήταν καταστροφική.

Έφυγα από την εκδήλωση πολύ θυμωμένος. Αφενός γιατί τόσα χρόνια μετά, ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει το σθένος να πει κάτι σαν «θα προτιμούσα να είχα ξοδέψει τα φτηνά δανεικά σε επενδύσεις (π.χ. δίκτυο πρόσβασης με οπτική ίνα) αντί για τη διόγκωση των υποχρεώσεων του δημοσίου τομέα» και θεωρεί λάθος τη συνέχιση του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Κώστα Σημίτη. Αφετέρου γιατί μετά από τόσα χρόνια στην «ελίτ» του δημοσίου βίου, η πρότασή του για την Ελλάδα του αύριο είναι να ελπίζει στην καλή διάθεση της Γερμανίας.

Σε ένα κόσμο που επιταχύνει ρυθμούς και αλλάζει συνεχώς, το να πορεύεσαι χωρίς φιλόδοξους, δύσκολους στόχους, χωρίς όραμα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον τρίτο κόσμο. Το να μη μαθαίνεις από τα λάθη σου δε, εγγυάται ότι απλώς θα τα επαναλάβεις.

Και όταν το μόνο που έχεις να πεις μετά από τόσα χρόνια είναι η αποδόμηση ενός εθνικού στόχου που έθεσαν και υλοποίησαν κάποιοι πριν από σένα, δείχνει πόσο κατώτερος των περιστάσεων ήσουν και παραμένεις….

3 σχόλια

  1. Αλογοσκούφης
    Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω...


    inShare
    Όχι πως περιμέναμε από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών να γνωρίζει ένα από τα βασικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο Υπουργείο του, αλλά είναι τουλάχιστον προκλητικό να δηλώνεις άγνοια όταν είσαι σε θέση κλειδί της κυβέρνησης.
    «Δεν ξέρω τίποτα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μέσω γραπτού υπομνήματος που απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.
    Ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως δεν έχει καμία ιδιαίτερη γνώση για τις συνθήκες εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009 και τη διαμόρφωση του ελλείμματος για τη χρονιά εκείνη, καθώς η θητεία του τερματίστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2009.
    Παρ'όλα αυτά, πέταξε τα «καρφιά» του κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, την οποία κατηγορεί ότι οδήγησε την Ελλάδα στην δίνη της κρίσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν φέρει καμιά ευθύνη, αφού είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους.
    ΣΧΟΛΙΟ Ν Βράχου: Οι λιποτάκτες της κυβέρνησης Καραμανλή συναγωνίζονται τον πρόεδρό τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας κορόιδευαν οι Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου...

    Γιούνκερ: Από το 2007 και '08 ανησυχούσαμε και πιέζαμε την κυβέρνηση...
    Δυο χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε αρχίσει η κρίση."Ανησυχούσαμε και πιέζαμε την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα" είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
    "Μας υπόσχονταν ότι θα πάρουν μέτρα, αλλά δεν το έκαναν, πρόσθεσε και...αναφέρθηκε στους τότε υπουργούς Οικονομικών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αυτοί τους κορόιδευαν.
    Ενδιαφέρουσα και εξόχως αποκαλυπτική συνέντευξη...nonews-news.blogspot.com

    http://newsmessinia.blogspot.com/2012/03/blog-post_3735.html

    (…)Ποια ήταν η πρώτη φορά που ανησυχήσατε για το ελληνικό έλλειμμα και χρέος;

    Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

    Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί ανησυχούσαμε πραγματικά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν. Και το 2009 η κατάσταση έγινε προφανής όταν πήρε την εξουσία η κυβέρνηση Παπανδρέου. Από εκείνη την στιγμή (η ελληνική κρίση) δεν είναι μηνιαία συζήτηση, αλλά καθημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρήκαμε κάτι παλιό και Ενδοιαφέρον και Σας το παραθέτουμε. Για να μην κρυβώμαστε πίσω από την κ..λοτριχα μας! Η Επανάσταση Του 21 ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΊ!

    Πααρακαλώ:


    Ανώνυμος7 Μαΐου 2017 - 8:55 π.μ.
    Συνοπτικά:

    Καλή η προσπάθεια του Μεγάλου Μίκη Μας αλλά θα διαφωονήσουμε με τον όρο "Μαδουρισμό" διότι υπάρχει έλλειψη της πραγματικής παγκόσμιας διάστασης των "τοπικών" φαινομένων που με μια αναγωγή σε Πολιτική Επιστημονική Ολοκληρωμένη Στρατηγική που τολμά το Παγκόσμιο Κεφαλαίο στα πλαίσια της Αναγκαστικότητας Του στο Ιμπεριαλιστικό Του Στάδιο/Φάση του μπορούμε να το "τοποθετήσουμε" και Χρονικά! Έχωντας το Παγκόσμιο Κεφάλαιο πραγματικούς "Επιστήμονες" (πράγμα που δεν υφίσταται καθόλου Επιστημονικό Δυναμικό στον Χώρο της Αριστεράς/Κουμουνιστικής Αριστεράς!) έδρασε με πλήρης επιτυχία!
    Το Έναυσμα για "Απελευθερωτική" κίνηση από τα Τρομερά Του Αδιέξοδα Του Παγκόσμιου Κεφαλαίου δόθηκε (ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ... ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ!!!) με την ... "Αραβική Άνοιξη "! Βλέποντας τον Χάρτη της Μεσογείου παρατηρούμε κάτι: Στον Αραβικό Κόσμο "Ξεκίνησαν" με της Σφαγές ενώ στην Ευρώπη με τα ... Οικονομικά!

    Οι Χρονικές Συμπτώσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ (Αραβική Άνοιξη και Οικονομική Κρίση στην Ευρώπη)! Το "Καζάνι" στην Ευρώπη έβραζε άγρια όταν η Γερμανική Οικονομία (Ο Λαός της) απέκρουσε την Αμερικάνικη επίθεση με την υπόθεση Lehman Bros. ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το ... 2009! Η οικονομία της ΟΔΓ έχασε σχεδόν 180 (εκατόν ογδόντα) Δισεκατομμύρια!!! Μόλις απεκρούσθει αυτή η "επίθεση" το 2009 τότε βάλανε οι Αγγλοαμερικάνοι την καλύτερη Αποικία/Λακέ που έχουν στην Ευρώπη-ΤΗΝ Ελληνική Πολιτεία/Εξουσία! (Ο προεκλογικός Αγώνας του Κωστάκη και Γιωργάκη το 2009 τα λέει ΌΛΑ!) Παράλληλα στην Αραβική και Αφρικανική περιοχή ξεκινούν τα της ... Δημοκρατίας "Αραβική Ανοιξη"! Και το "Επίσημο" ξεκίνημα της ΝΤΠ είτανε το "Ελληνικό Χρέος" και ο Αυτοπυρπολισμός στην Τυνησία ΌΛΑ το ... 2010! Με ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΌΣΟ ΤΗΣ "ΑΡΑΒΙΚΉΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ΌΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ (που θα έχει και εδαφική εθνική καταστροφή!!!)!!! Επίσης ένα σημείο που δεν έχεται δώσει καθόλου σημασία είναι όταν ο Υπουργός Οικονομίας επί κυβερνήσεως Schröder ο Oskar Lafontaine παραιτήθεικε! Ο πραγματικός λόγος; Ήθελε έλεγχο και καταγραφή των γερμανικών κεφαλαίων στους .... γαλλικούς τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς οίκους!!! Πράγμα ΤΑΜΠΟΥ! Διότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν και ... αμερικάνικα εικονικά κεφάλαια! Οι Γερμανοί όμως είναι του Πραγματικού και όχι του Εικονικού (δεν μιλάμε για τα Ναζί!)! Ο Lafontaine είθελε το Real γερμανικό κεφάλαιο στην Γαλλία!

    Α) Η Ελλάδα ΔΕΝ ΈΧΕΙ (ΟΥΔΕΝ) ΧΡΕΟΣ! Πληρώνουμε Άλλων Εικονικές Χασούρες!!!
    Β) Η Χώρα ΜΑΣ ΜΊΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ! Και το ξέρεις Εσύ πολύ καλά!!!
    Γ) Στην Βενεζουέλα παίζουν η ΝΤΠ άλλα παιχνίδια/κόλπα (π.χ. τα κλασικά πραξικοπήματα)! Καμιά σχέση με τους Ντόπιους Λακέδες μας!

    Και Έχεις Απολύτως Δίκαιο Μίκη που στο τέλος λές: Για Νέο Πατριωτικό Μέτωπο!

    Διότι η Αριστερά/Κουμουνιστική Αριστερά ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΎ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση