GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Σαρωτική νίκη Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσε...


Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας σήμερα επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%.
Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών.
Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.
Σύμφωνα με το Ifop-Fiducial για λογαριασμό των Cnews, Sud Radio και Paris Match, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 65,5% και η Μαρίν Λεπέν 34,5%.
Σύμφωνα με το Elabe για το BFMTV και RMC, ο 39χρονος πολιτικός εξασφαλίζει ποσοστό 65,9% και η Λεπέν 34,1%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 9%.
Σύμφωνα με το Harris Interactive για το M6, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 66,1% και η Λεπέν 33,9%. Τα λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,9%.
Σύμφωνα με το Kantar Sofres Onepoint για το TF1, RTL, LCI, ο Μακρόν εξασφαλίζει 65,5% και η Λεπέν 34,5%. Στο 12% το ποσοστό των λευκών και άκυρων.
Σύμφωνα με το IPSOS-Sopra Steria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde, το ποσοστό του Μακρόν ανέρχεται σε 65,5% και της Λεπέν 34,5%. Λευκά και άκυρα ανέρχονται σε 8,8%/
Ο κ. Μακρόν ο οποίος δημιούργησε το κίνημά του «En Marche», πριν από μόλις έναν χρόνο, κατάφερε από απόλυτο outsider να θριαμβεύσει στις γαλλικές εκλογές, καθώς μέσα σε μόλις 9 μήνες το κίνημά του απέκτησε 250.000 μέλη.
Η πρώτη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν
«Ανοίγει μια νέα σελίδα» για τη Γαλλία, «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε απόψε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».
Ο Μακρόν, που είχε μια «σύντομη» και «εγκάρδια» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Μαρίν Λεπέν, λίγο πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με μεγάλη διαφορά την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.
Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
Η ίδια χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για τη νίκη του Μακρόν
Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.
Η καγκελαρία αναφέρει ότι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν
Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ.
Ντόναλντ Τουσκ
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».
Φρανσουά Ολάντ
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε πριν απο λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.
«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.
«Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε: «Η νίκη #Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής & της συνεργασίας επιστρέφουν».
Φρανσουά Μπαϊρού και Τζακ Λανγκ
Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».
Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».
Τερέζα Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.
"Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αλεξί Κορμπιέρ
Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση