Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

  DW: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 22 Μαΐου


  Kοινοτική πηγή από τις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του EuroWorkingGroup (EWG) έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του χρέους και όχι στη δεύτερη αξιολόγηση που έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο και απομένει η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.
  Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε σχέση με το χρέος παρουσιάστηκαν όλα τα σενάρια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα οποία βασίζονται στην απόφαση του Εurogroup του Μαΐου 2016, που καθόριζε τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
  Με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποιούνται ήδη, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης επικεντρώθηκαν χθες στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Πρόκειται, κυρίως, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

  Πλεονάσματα μέχρι το 2022

  Στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τα μέτρα αυτά, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.
  Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της συνολικής απόφασης, ενώ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα το πρωί λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί από ελληνικής πλευράς τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης με τη νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή.
  Τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα την καθορίσουν οι υπουργοί τη Δευτέρα, και θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 4 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2022.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: DW: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 22 Μαΐου Rating: 5 Reviewed By: Press- gr