GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κομισιόν: Αισιοδοξία για συνολική συμφωνία και χρεός στο Eurogroup

Αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, επικρατεί στις Βρυξέλλες λίγα 24...


Αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, επικρατεί στις Βρυξέλλες λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν την ισχυρή πολιτική βούληση στους κόλπους των δανειστών για συνολική απόφαση στο Εurogroup.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και πάνω σε αυτήν θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Είναι δεδομένο ότι οι διαφορές Σόιμπλε - Λαγκάρντ για το χρέος παραμένουν.

Ως προς το τι περιλαμβάνει «το συνολικό πακέτο της συμφωνίας», ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε τα εξής: Πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Πέρα από την πολιτική βούληση, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν την επίτευξη απόφασης τη Δευτέρα, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει στις αρχές Ιουλίου δανειακές ανάγκες. Η διαδικασία για την εκταμίευση παίρνει χρόνο και θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις για το χρέος

Αναφορικά με το χρέος, οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τον οδικό χάρτη που είχε εγκρίνει το Εurogroup στις 25 Μαΐου 2016, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. 

Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη από την αρχή του έτους, ενώ το βάρος έχει εστιαστεί τώρα στις μεσοπρόθεσμες, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι τεχνοκράτες του ΕWG αναμένουν την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή προκειμένου να ετοιμάσουν το Σαββατοκύριακο την εισήγησή τους προς το Εurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ τη Δευτέρα να αφιερωθεί στην εξεύρεση κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους. 

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση