GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

EuroWorking Group: Ναι σε πολιτική συμφωνία για το χρέος

Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η ευρωζώνη, όπως φάνηκε και σ...


Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η ευρωζώνη, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group.

Όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης. 

Διαπραγματεύσεις ΔΝΤ – Γερμανίας για το χρέος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να δεχτούν με ικανοποίηση μία λύση. Ήδη στο Μπάρι διεξήχθησαν επί της ουσίας συζητήσεις και υπήρξαν και τοποθετήσεις σε τεχνικά ζητήματα. Το ΔΝΤ δεν θέλει καθυστερήσεις και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν σκοπεύει να αφήσει τη λύση για μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Και για την κυβέρνηση πάντως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία και για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα και αν αυτό θα υφίσταται στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου, όπως αναφέρει ο ESM, το Ταμείο δύναται να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται νομική υποχρέωση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έδειχναν το Βερολίνο, το οποίο ζητά την απαρέγκλιτη και καθολική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν ωστόσο το Ταμείο αποχωρήσει, τότε δεν θα εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, κάτι το οποίο κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενώ ανεξάρτητα από την έκβαση της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων που θα ακολουθήσει του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Τέλος, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει «η ΕΚΤ τεχνικά έχει τη δυνατότητα να μας βάλει στο QE», καθώς και ότι ακόμα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση