GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραμπ: Ο διευθυντής του FBI ήταν φιγουρατζής

Tον αποπεμφθέντα διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, αποκαλώντας τον «φιγουρατζή», επέκρινε Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον...


Tον αποπεμφθέντα διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, αποκαλώντας τον «φιγουρατζή», επέκρινε Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον εκτελούντα χρέη διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, Άντριου ΜακΚέιμπ, ωστόσο, να αντικρούει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το FBI βρισκόταν σε αναταραχή πριν από την απόλυση του Κόμεϊ.

Στην ακρόασή του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ο ΜακΚέιμπ δεσμεύτηκε να αναφέρει στους βουλευτές οποιαδήποτε ανάμειξη του Λευκού Οίκου στην έρευνα της υπηρεσίας για πιθανές σχέσεις της Ρωσίας και του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

«Είναι φιγουρατζής. Το FBI βρίσκεται σε αναταραχή», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη που παραχώρησε μετά την αποπομπή Κόμεϊ. «Είχα σκοπό να απολύσω τον Κόμεϊ. Ήταν δική μου απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως: «Θα τον απέλυα ανεξάρτητα από συστάσεις».

Παράλληλα υποστήριξε πως δεν άσκησε ποτέ πίεση στον Κόμεϊ να τερματίσει την έρευνα του FBI, σημειώνοντας πως: «Εάν η Ρωσία έκανε το οτιδήποτε, θέλω να το ξέρω».

«Δεν υπήρξε καμία σύμπραξη μεταξύ εμένα, του επιτελείου μου και των Ρώσων», πρόσθεσε ο Τραμπ, επισημαίνοντας πως: «Οι Ρώσοι δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών».

Εντούτοις, ο ΜακΚέιμπ παρουσίασε, στην ακρόασή του, μια διαφορετική εικόνα, αντίθετη με τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι το FBI βρισκόταν σε αναταραχή υπό την ηγεσία του Κόμεϊ.

«Μπορώ να σας πω ότι ο διευθυντής Κόμεϊ έχαιρε ευρείας υποστήριξης εντός του FBI και εξακολουθεί να χαίρει έως αυτή την μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο ΜακΚέιμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό που μπορώ να σας δηλώσω είναι ότι έχω στην μεγαλύτερη δυνατή υπόληψη τον διευθυντή Κόμεϊ. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις αξιόλογες ικανότητές του και την ακεραιότητά του», πρόσθεσε ο ΜακΚέιμπ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο και τιμή της επαγγελματικής μου ζωής να συνεργαστώ μαζί του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο NBC ότι είχε ρωτήσει πρωτύτερα τον Κόμεϊ κατά πόσον τελεί ο ίδιος υπό έρευνα για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης, μιλώντας με τον πρώην επικεφαλής του FBI μία φορά σε ένα δείπνο και δύο φορές τηλεφωνικά.

«Είπα, ‘αν είναι δυνατόν, μπορείτε να με ενημερώσετε αν βρίσκομαι υπό έρευνα;», είπε ο πρόεδρος Τραμπ. «Εκείνος απάντησε ‘δεν βρισκόσαστε υπό έρευνα’».

Ο Κόμεϊ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, ούτε έχει προβεί σε δημόσιο σχόλιο για την αποπομπή του.

Ο ΜακΚέιμπ τόνισε στην Επιτροπή ότι δεν είναι συνηθισμένη πρακτική να λες σε ένα πρόσωπο ότι δεν αποτελεί αντικείμενο μιας έρευνας.

Σε ερώτηση που τέθηκε στην Σάρα Σάντερς Χάκαμπι, αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατά πόσον αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων για έναν πρόεδρο να θέτει ένα τέτοιο ερώτημα στον διευθυντή του FBI, η Χάκαμπι απάντησε: «Όχι, δεν πιστεύω ότι αποτελεί».

Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι επρόκειτο να απολύσει τον Κόμεϊ, ανεξάρτητα από τις συστάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και τον υφυπουργό Ροντ Ροζενστάιν, ήρθε σε αντίθεση με εξηγήσεις που έδωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Τραμπ ενήργησε με βάση τις συστάσεις του Σέσιονς και του Ροζενστάιν.

Σε απάντηση στα τελευταία σχόλια του Τραμπ για τον Κόμεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών Ρίτσαρντ Μπερ, εγκωμίασε τον αποπεμφθέντα διευθυντή, χαρακτηρίζοντας τον «ηθικό, έντιμο και ειλικρινή».

Ο Μαρκ Γουόρνερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή δήλωσε προσβεβλημένος από τα σχόλια του Τραμπ και αποκάλεσε τον Κόμεϊ «ντόμπρο».

Ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε το FBI να επιβεβαιώσει δημόσια αν διεξάγει έρευνα για τον Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση