GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι είχε ζητήσει ο Τραμπ από τον διευθυντή του FBI πριν τον απολύσει

Νέα εξέλιξη είδε το φως της δημοσιότητας χθες, ακολουθώντας μία εβδομάδα δραματικών εξελίξεων για τον Λευκό Οίκο μετά την απόλυση τον...


Νέα εξέλιξη είδε το φως της δημοσιότητας χθες, ακολουθώντας μία εβδομάδα δραματικών εξελίξεων για τον Λευκό Οίκο μετά την απόλυση τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά και την αποκάλυψη από την Washington Post ότι ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “The New York Times”, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να κλείσει την έρευνα για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και της Ρωσίας - κάτι που ο Κόμει αρνήθηκε να κάνει.

Σύμφωνα με πηγή που είδε ένα σημείωμα που είχε γράψει ο Κόμεϊ, ο πρώην διευθυντής του FBI φέρεται να έγραψε το σημείωμα μετά την συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, μία ημέρα μετά την απόλυση του Φλιν (14 Φεβρουαρίου) που είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με την έκταση των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ το 2016.

“Ελπίζω να μπορείς να το παρατήσεις αυτό,” είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση για το περιεχόμενο του σημειώματος του Κόμεϊ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στο δημοσίευμα, δηλώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι: “δεν ήταν μια αληθινή και ακριβής μεταφορά της συζήτησης που έγινε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του Κόμεϊ.”

Πολιτικός συναγερμός στο Καπιτώλιο

“Το σημείωμα αυτό, αποτελεί ισχυρή απόδειξη παρέμβασης στην δικαιοσύνη, ενώ πρέπει να γίνει άμεση και ουσιαστική έρευνα για το θέμα, από έναν ανεξάρτητο ειδικό ανακριτή,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές δήλωσαν ότι θέλουν να δουν το σημείωμα του Κόμεϊ.

Ο Τζέισον Τσάφετζ, ο Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που προεδρεύει της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας, δήλωσε ότι η επιτροπή του, “θα λάβει το σημείωμα του Κόμεϊ, εάν υπάρχει. Θα πρέπει να το δω το συντομότερο. Έχω ήδη συντάξει σχετικό αίτημα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε επιστολή του προς τον υπηρεσιακό διευθυντή του FBI Άντριου Μάκαμπι, ο Τσάφετζ έχει δώσει προθεσμία μέχρι την 24η Μαίου προκειμένου η αναφερόμενη υπηρεσία να ετοιμάσει “όλα τα σημειώματα, τις σημειώσεις, τις περιλήψεις, αλλά κι ενδεχόμενο ηχητικό υλικό που αναφέρεται σε επικοινωνίες μεταξύ του Κόμεϊ και του προέδρου Τραμπ.”

Ο Τσάφετζ έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. “Πρέπει να έχουμε όλα τα γεγονότα και είναι σημαντικό για την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει το σημείωμα” αυτό του Κόμεϊ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ράιαν, η Άσλι Στρονγκ.

“Η εντολή από έναν πρόεδρο προς το FBI για τον τερματισμό μιας έρευνας αποτελεί παρέμβαση στη δικαιοσύνη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έρβιν Τσερεμίνσκι, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Νομικής Σχολής (Irvine School of Law) στην Καλιφόρνια. “Αυτό ακριβώς προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου Νίξον,” συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι ειδικοί στις νομικές επιστήμες δίνουν επίσης έμφαση στην πρόθεση αναφορικά με μια πιθανή προεδρική παρέμβαση στην δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου οι λέξεις που πιθανόν χρησιμοποίησε ο πρόεδρος θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης έρευνας μαζί με άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η κατάθεση του Κόμεϊ.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να χρησιμοποίησε την λέξη “ελπίζω” παροτρύνοντας τον Κόμεϊ να τερματίσει την έρευνα για τον Φλιν, κι όχι μιας πιο άμεση διαταγή, “καθιστά λιγότερο επιβαρυντική τη θέση του. Ωστόσο υπάρχει νομικό θέμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Σλομπογκίν, καθηγητής Εγκληματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή (Vanderbilt University Law School).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση