GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Γάλλοι στις κάλπες - Ο κρίσιμος δεύτερος γύρος

Διεξάγεται σήμερα στη Γαλλία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επι...


Διεξάγεται σήμερα στη Γαλλία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Τα 66.546 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί τοπική ώρα (9:00 Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα στις μικρές πόλεις και στις 8 το απόγευμα στις μεγαλουπόλεις όπως είναι το Παρίσι, η Λυών, η Μασσαλία, η Τουλούζη ή η Νάντη.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας καθώς και για αυτές τις εκλογές, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ζητά από τους οπαδούς της να χτυπήσουν εκλογικά τμήματα.
Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες μαζί με στρατιωτικούς θα είναι σήμερα επί ποδός για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα.
Στο Παρίσι στα 896 εκλογικά τμήματα θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 7 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
Οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης θα γιορτάσει στον υπαίθριο χώρο του Λούβρου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.
Το πρώτο επίσημο exit poll αναμένεται στις 20:00 τοπική ώρα.
Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.
Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Παρίσι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, όπως και την Δευτέρα, από άτομα κυρίως του ακροαριστερού χώρου που διαφωνούν με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση