GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Τόνι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος...

Για το καλό της χώρας του επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ο Τόνι Μπλαιρ, όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mirror. Ο ίδιος θέλει...


Για το καλό της χώρας του επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ο Τόνι Μπλαιρ, όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mirror. Ο ίδιος θέλει να έχει λόγο και επιρροή στην πολιτική, όσο η Μ. Βρετανία θα διαπραγματεύεται την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας από το 1997 ως το 2007 είπε ότι το Brexit είναι ένα σοβαρό θέμα υπεράνω κομμάτων και κάποια στιγμή η χώρα θα θέλει να γυρίσει στην Ευρώπη. «Δεν αγνοώ την βούληση των πολιτών, αλλά μπορεί να αλλάξουν γνώμη, όταν δουν το τελικό αποτέλεσμα» ανέφερε.
Επίσης, κάλεσε τους ψηφοφόρους των Εργατικών να προτιμήσουν φιλοευρωπαίους πολιτικούς, ακόμα κι αν προέρχονται από αντίπαλα κόμματα όπως τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Επανειλημμένως έχει επικρίνει τον επικεφαλής των Εργατικών ότι δεν κατάφερε να ψηφίσει κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50 και ουσιαστικά διευκόλυνε το Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, με την σειρά του, έχει κατηγορήσει τον Τόνι Μπλαιρ ότι δεν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σκοπός του Τόνι Μπλαιρ είναι να ενώσει τους Βρετανούς και να σώσει την χώρα του, για αυτό θα λερώσει τα χέρια του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί, όμως, αμφιβάλλουν, αν μπορεί να έχει πια καθαρά χέρια, μετά από όσα έκανε κατά την περίοδο της πρωθυπουργικής θητείας του.
Το πρώτο είναι ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003. Το πόρισμα της επιτροπής Τσιλκότ το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πως είχε γράψει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Ιούλιο του 2002 «θα είμαι μαζί σου ό,τι κι αν γίνει».
Αντίστοιχα, σήμερα ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Συρία ως μια μαύρη σελίδα για την Δυτική εξωτερική πολιτική.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν στενή σχέση με τον Μουαμάρ Καντάφι. Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να συνομιλήσει μαζί του το 2004 για επικερδείς συμφωνίες πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα, η Βρετανία βοηθούσε αντιφρονούντες να φύγουν από την χώρα, για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια. Μετά το 2007 ταξίδεψε 2 φορές στη Λιβύη για επαγγελματικούς λόγους με τα έξοδα από τον Καντάφι.

Ένα άλλο αγκάθι είναι η περιουσία του. Από τότε που μπήκε στην πολιτική απέκτησε τουλάχιστον 10 σπίτια και 27 διαμερίσματα αξίας 27 εκατομμυρίων λιρών στο όνομα της συζύγου του ή των παιδιών τους.
Για κάθε λόγο του λάμβανε 200.000 λίρες, ενώ σύναψε συμβόλαια συνεργασίας με κυβερνήσεις χωρών όπως Περού, Μογγολία, Ρουάντα , Μαλάουι, Αλβανία και Ρουμανία, αλλά και με τη μεγαλύτερη βιομηχανία εξόρυξης Glencore και την πετρελαιοβιομηχανία PetroSaudi.

Ένας τέλειος πελάτης για τον Τόνι Μπλαιρ είναι ο δικτάτορας του Καζακστάν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1991 και κατηγορείται διαφθορά και βασανιστήρια. Η αμοιβή του ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ετησίως για τις πολιτικές συμβουλές του.
Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται ότι είναι τόσο πλούσιος και βρίσκει υπερβολικά τα όσα γράφονται για την περιουσία του που, κατά τα λεγόμενά του, αξίζει λιγότερο από 30 εκατομμύρια βρετανικές λίρες.
Ακόμα, μετανιώνει που δεν μίλησε περισσότερο και έτσι επέτρεψε σε ορισμένους να δημιουργήσουν μια λανθασμένη εικόνα για αυτόν. 
Αλεξία Καψαμπέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση