GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνταξιούχος... χάκερ ζητούσε λύτρα σε Bitcoin από εταιρεία στην Αθήνα

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν πήγαν να συλλάβουν τον άνθρωπο που είχε καταφέρει χρησιμο...


Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν πήγαν να συλλάβουν τον άνθρωπο που είχε καταφέρει χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό μέσω e-mail να πλήξει τα κεντρικά γραφεία εταιρείας εμπορίας δικύκλων στην Αθήνα.
Η Δίωξη ανέμενε να συλλάβει έναν νεαρό, αλλά αντ' αυτού βρήκε μπροστά τηςέναν 66χρονο συνταξιούχο, ο οποίος είχε γνώσεις πληροφορικής αφού στο παρελθόν αυτό ήταν το επάγγελμά του.
Ο 66χρονος μπλόκαρε το σύστημα της εταιρείας ολοκληρωτικά, σε βαθμό που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν οι αγοραπωλησίες, και ζητούσε λύτρα σε Bitcoin για να το «απελευθερώσει». Ζητούσε τα Bitcoin, διότι έχουν αξία στο διαδίκτυο και δεν εντοπίζονται, ενώ είχε καταφέρει, παρότι όλα αυτά τα έκανε μέσα από το σπίτι του, να κρυπτογραφήσει τα ίχνη του. Η Δίωξη, όμως, κατάφερε να «σπάσει» την κρυπτογράφηση του και να τον εντοπίσει, βάζοντας τέλος στην περιπέτεια μίας ολόκληρης εταιρείας.
Η επίσημη ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την υπόθεση αναφέρει:
«Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα και εκβίασης και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος διαχειριστή λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου απέκτησε χωρίς δικαίωμα πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα εταιρίας (διακομιστές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αποθηκευτικά μέσα), το οποίο «μόλυνε» με κακόβουλο λογισμικό, κρυπτογραφώντας τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, αποστέλλοντας στην εταιρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο, απαίτησε την καταβολή ψηφιακού νομίσματος «Bitcoin» για την αποστολή του κωδικού και των οδηγιών αποκρυπτογράφησης τους.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, ενώ πραγματοποιήθηκε και αλληλογραφία με τις Αρχές τρίτων χωρών, στις οποίες είχαν έδρα οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και άνηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη.
Από την έρευνα διακριβώθηκε ο επίμαχος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από το οποίο αποστέλλονταν τα απειλητικά μηνύματα, ενώ προέκυψε και ο πάροχος της σύνδεσης διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο διαχειριστής του.
Παράλληλα, μετά από ενημέρωση της EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι τα δύο ψηφιακά «πορτοφόλια», στα οποία ο διαχειριστής του λογαριασμού απαιτούσε την καταβολή του ψηφιακού νομίσματος, ανήκουν σε συστοιχία (cluster) μαζί με άλλα 39 και τυγχάνουν διαχείρισης είτε από τον ίδιο χρήστη είτε από ομάδα ατόμων.
Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος της εταιρίας παραδόθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/»΄.
(Φωτό: AP Photo/Rick Bowmer)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση