GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Τρομοκρατική πράξη" η επίθεση στην Αυστραλία

Η αστυνομία της Αυστραλίας χειρίζεται μια πολιορκία διαμερίσματος στη Μελβούρνη, νότια της χώρας, ως "τρομοκρατική πράξη" αφότ...


Η αστυνομία της Αυστραλίας χειρίζεται μια πολιορκία διαμερίσματος στη Μελβούρνη, νότια της χώρας, ως "τρομοκρατική πράξη" αφότου το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι ο ένοπλος στο επεισόδιο ανήκε στην οργάνωση, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, σήμερα.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο, Γιακούμπ Κάιρε, χθες αφού είχε κρατήσει μια γυναίκα όμηρο μέσα σε ένα διαμέρισμα στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Κάιρε - ο οποίος είχε απαλλαχθεί από την κατηγορία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί μια στρατιωτική βάση του Σίδνεϊ το 2009 αλλά βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή για άλλες κατηγορίες - είχε σκοτώσει με πυροβολισμό έναν άνδρα στον προθάλαμο του κτιρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμα.

"Αυτή η τρομοκρατική επίθεση από έναν γνωστό εγκληματία, έναν άνδρα ο οποίος μόνο πρόσφατα είχε αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, είναι ένα συγκλονιστικό και άνανδρο έγκλημα", είπε ο πρωθυπουργός Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας, Κανμπέρα. "Αποτελεί τρομοκρατική επίθεση και τονίζει την ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, να μην αποτρεπόμεθα, πάντα αψηφώντας την ισλαμιστική τρομοκρατία", είπε.

Ο διοικητής της αστυνομίας της περιφέρειας Βικτόρια, Γράχαμ Άστον, είπε ότι η αστυνομία διερευνούσε το συμβάν μετά από την ανάρτηση του πρακτορείου του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, όπου η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

"Είμαστε ενήμεροι του ότι ανέλαβαν την ευθύνη, αλλά αυτοί πάντα τείνουν να πετάγονται και να αναλαμβάνουν την ευθύνη κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, οπότε το σημειώνουμε ότι έχει γίνει (και) αυτό", είπε. Σύμφωνα με την Amaq, η επίθεση αποτελεί αντίποινα για τη συμμετοχή της Αυστραλίας σε μια αμερικανική στρατιωτική συμμαχία που μάχεται την ισλαμιστική οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

Η αστυνομία διερευνά επίσης και ένα τηλεφώνημα που έγινε στην αίθουσα σύνταξης της αυστραλιανής τηλεόρασης Seven Network κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης του ένοπλου με την αστυνομία. Ο σταθμός μετέδωσε ότι ένας άνδρας που τηλεφώνησε είπε ότι η επίθεση ήταν συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Άστον είπε ότι ο Κάιρε, 29 ετών Αυστραλός σομαλικής καταγωγής, είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή κατά τη στιγμή της επίθεσης. Δεν εξήγησε τις κατηγορίες για την καταδίκη του. Ενώ απαλλάχθηκε της κατηγορίας ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στο στρατόπεδο Χόλσγουορθι το 2009, άλλα τρία άτομα καταδικάστηκαν για το ίδιο σχέδιο.

Ο Άστον πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν στο σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα του δείχνουν ότι ο Κάιρε έδρασε μόνος του και ότι η απειλή από την επίθεση αυτή έχει λήξει.

Ο Κάιρε κανόνισε να συναντηθεί με μία γυναίκα συνοδό (escort) σε ένα τετράγωνο με διαμερίσματα στο παράλιο προάστειο της Μελβούρνης, Μπράιτον, χθες, και σκότωσε ένα μέλος του προσωπικού όταν έφθασε, είπε ο Άστον. Αφού κράτησε τη γυναίκα όμηρο για αρκετές ώρες, ο Κάιρε βγήκε από το κτίριο πυροβολώντας εναντίον της αστυνομίας, που τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Η γυναίκα διασώθηκε χωρίς τραυματισμό, αλλά τρείς αστυνομικοί νοσηλεύτηκαν με επιφανειακά τραύματα από σφαίρες.

Η Αυστραλία, σταθερή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεθεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πιθανών επιθέσεων από ντόπιους μαχητές που επιστρέφουν από μάχες από τη Μέση Ανατολή ή τους υποστηρικτές των, από το 2014. Η αστυνομία έχει εμποδίσει αρκετές μεγάλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση